Kurdeşen hastalığının tıbbı adı ürtikerdir. Bu hastalık kadınlarda ve çocuklarda daha sık görülmektedir. Deride farklı bölgelerde geniş kabarıklıklar oluşu ve kaşınır. Hasta olan kişinin hayat kalitesini düşüren ve rahatsızlık veren bir durumdur. Sürekli kaşıma isteği duyulması sebebiyle ciltte tahrişler meydana gelir.
Kurdeşen normalde en fazla bir ay içinde geçen bir rahatsızlıktır ama daha uzun sürdüğü hastalara da rastlanmaktadır. Sıcak kontrakt ürtiker, soğuk kontrakt ürtiker ve solar ürtiker olarak farklı çeşitleri bulunur. Hepsinde genel belirtiler aynıdır. Hastaların öncelikle sırt, boyun ve karın bölgesinde başlayan kabarcıklar bir gün içinde geçebilir. Veya artarak tüm vücuda yayılabilir.
Bu tip durumlar oluştuğunda evde uygulanabilecek farklı bitkisel tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bunlar arasında;
- Kabarıklıkların ve kaşıntının arttığı durumlarda soğuk duş alarak rahatlama sağlanabilir.
- Hastaların beslenme sistemini değiştirmesi de önemli bir konudur.
- Özellikle d vitamini ağırlıklı beslenme tercih edilmelidir.
- Maydanozu salatalarda veya suyunu içerek tüketmek sayesinde ciltte oluşan kabarıklıkların azaldığı gözlenmiştir.
- 1 bardak suya 2 tatlı kaşığı karbonat ve 1 yemek kaşığı elma sirkesi eklenerek karışım halini alıncaya kadar karıştırılır. Sonra vücutta oluşan kabarcıkların ve kızarıklıkların üzerine yavaşça sürülür. Bu sayede kaşıntı hissinin azaldığı bilinmektedir.
- Domuzotu bitkisini çay formunda günde bir veya iki fincan tüketmek kurdeşenin belirtilerini azaltmaktadır.
- Antioksidan kaynağı olarak bilinen rezen ve papatya çayları da günde bir bardak tüketilebilir.
Kurdeşen Bitkisel Tedavi Maranki
Kurdeşen bitkisel tedavisi için Maranki’nin görüşü karaciğerin temizlenmesi doğrultusundadır. Bu sebepten karaciğerin temizlenmesi amacıyla beslenilmesi gerekir. Peynir suyu ile sahdere şerbeti ve hindaba şerbeti karıştırılarak tüketilmesini tavsiye eder. Ayrıca yine peynir suyuna koruk şerbeti, raven ve karahel ile karıştırılarak içilebilir.
Ahmet Maranki taze lahana yaprağı kullanımının da kızarıklık ve kaşıntı olan bölgelere istenirse direkt olarak koyularak istenirse lahananın damarlarının çıkarılıp yaprağının hamur kıvamına getirildikten sonra bu bölgelere tatbik edileceğini belirtmektedir.
Koruk şerbeti kürü de bir diğer bitkisel yöntem alternatifidir. Maranki’nin önerilerine göre hazırlanan kür ile hastaların rahatlaması ve hastalığın geçmesi mümkün olmaktadır.
Koruk Şerbeti Kürü: 2 kg koruk, 2 su bardağı esmer toz şeker ve peynir suyu
Koruk Şerbeti Kürü Hazırlanışı: Korukların hepsi salkımlarından ayrılarak iyice yıkanır. Temizlenen koruklar tamamen ezilerek suyu çıkarılır. Koruk suyu temiz bir tülbentten geçirilerek tortularından arındırılır. Koruk suyunun içine 2 su bardağı esmer şeker eklenir ve tamamen eriyinceye kadar karıştırılır. En son için peynir suyu eklenir. Gün içinde 3-4 defa olarak tüketilmelidir. Bu sayede kurdeşenin geçtiği gözlenmiştir.
İbrahim Saraçoğlu Kurdeşen
İbrahim Saraçoğlu kurdeşen tedavisi amacıyla süpürge tohumunu önermektedir. Süpürge tohumu kullanımı için 1 yemek kaşığı süpürge tohumu havanda iyice ezilerek sabah ve akşam bir yudum suyla tüketilmesini önerir. Ayrıca günde 2 fincan melisa çayının da faydası olduğunu belirtmektedir.
Kurdeşene Kesin Çözüm
Kurdeşene kesin çözüm sağlanabilmesi için öncelikle hastalığın hangi koşullarda ve ne zaman ortaya çıktığının tespit edilmesi önemlidir. Kurdeşene sebep olan bazı besin grupları, ilaçlar, soğuk hava veya güneş gibi sebepler, stres ya da çeşitli iç hastalıkları sayılabilmektedir. Hastalığa bu sebeplerden hangisinin neden olduğu bulunduğunda kesin çözüm sağlanabilmektedir.
Kabuklu deniz ürünleri, fındık, fıstık, çilek, üzüm, yumurta, domates, patlıcan vb farklı besin tüketimi kurdeşen oluşumuna sebep olabilir.
Yaşanan sıkıntılar ve stresli koşullar sebebiyle de sıklıkla kurdeşen hastalığına rastlanır.
Tedavi yöntemlerinin tespiti için kan sayımı, ürtiker skoru hesaplama, deri biyopsisi ve sedimantasyon gibi işlemler yapılmaktadır.
Sebebi belirlendikten sonra kurdeşene çözüm olarak merhem, ilaç, beslenme şekli değişimi veya enjeksiyon tedavisi uygulanabilir.