Göğüs hırıltısı ve öksürük mevsim geçişlerinde, alerjik reaksiyon olarak veya solunum yollarında yaşanan hastalıklar sebebiyle kendini belli eden şikayetler arasındadır. Kısa sürede geçebileceği gibi uzun süre geçmeyen bir hale de dönüşebilmektedir. Tedavi için hırıltı ve öksürük başlar başlamaz bitkisel yöntemler denenmelidir.
Göğüs tıkanıklığı sebebiyle oluşan hırıltı ve öksürük belirtilerinin yanında yoğun öksürük sebebiyle uykusuzluk, nefes alamam, yorgunluk, balgam, kanlı öksürük, göğüs bölgesinde ağrı ve burun tıkanıklığı da meydana gelir.
Tüm bu şikayetlerin tedavisi için farklı bitkisel yöntemler önerilmektedir. Göğüs hırıltısı ve öksürük bitkisel tedavisi için öncelikle sıcak bir duş alınması tavsiye edilir. Gün içinde su tüketimini arttırmak ve c vitamini açısından zengin meyveleri tüketmek de önemlidir.
Nane ve okaliptüs yağını kaynayan suya koymak ve çıkan buharı solumak da faydalı olmaktadır.
Nefes Alırken Hırıltılı Bitkisel Çözüm
Nefes alırken hırıltı oluşuyorsa sıcak bir çorba da göğsünüzdeki tıkanıklığı yumuşatmaya faydası dokunur. Çorba seçiminizi tavuk veya et suyu olacak şekilde yaparsanız ve içine limon sıkarsanız çok faydalı bir besin elde etmiş olursunuz.
Gün içinde zencefil, meyankökü, adaçayı, zerdeçal ve papatya çaylarından bir fincan tüketmenin de göğüs hırıltısına faydası olur.
Boğazda Hırıltı ve Balgam Nasıl Geçer
Boğazda hırıltı ve balgamı geçirmenin bir alternatifi de karabiberli bal kürüdür. 1 yemek kaşığı bal ve 1 tatlı kaşığı karabiber macun kıvamında karışım haline getirmektir. Bu karışımı gece yatmadan önce bir gece sırt bölgesine tamamen sürerek yedirmek ve sonraki gece göğüs bölgesine sürerek yedirerek tatbik etmek yeterli gelmektedir. Bu sayede hırıltı ve balgamın azaldığını far edebilirsiniz.
Soğan ve limon kürü de denenebilecek bir diğer alternatiftir. Bir adet soğan ezilerek suyu çıkarılır. Süzülen suyun içine bir tatlı kaşığı limon suyu ve bir tatlı kaşığı bal eklenir. Bir cezvede çok az ısıtılarak günde 3 defa içilmesi önerilir.
Hırıltı için Bitkisel Çözüm
Hırıltı için kullanılacak bitkisel yöntemler arasında genellikle çay tüketimi yer alır. Farklı türde çayları tüketirken her gün bir tane denenmesi önemlidir. Bitkiler bazı kişiler için alerjik reaksiyona sebep olabilir. Herhangi bir olumsuzlukla karşılaştığınızda kullandığınız bitkiyi kesmeniz önerilir.
Zencefil çayı, antibakteriyel bir balgam söktürücüdür. Bir parça zencefil ile 3 adet tane karabiber bir bardak suda kaynatılır. Soğuduktan sonra içine bir tatlı kaşığı bal koyularak içilebilir.
Kekik çayı, bir bardak suda bir tatlı kaşığı kekik kaynatılır. Ilıdıktan sonra içine bal koyularak içilmesi sayesinde hırıltının geçtiği gözlenmiştir.