Basur İçin Bitkisel Tedavi

Halk arasında basur olarak adlandırılan hemoroid, makatta oluşan şişkinlik, sarkma ve kanamaya sebep olan bir rahatsızlıktır. Birçok kişide görülebilen ve hayat kalitesini etkileyen bir durumdur. İshal, kabızlık, hamilelik, tuvalette fazla oturma, ıkınma, şişmanlık ve yaşlılık sebebiyle basur görülebilmektedir.

Basur belirtileri arasında makat bölgesinde şişkinlik, yürürken ve otururken ağrı olması, yanma ve kaşıntı sayılabilir. Büyük tuvaleti yaparken acı olması, kanama görülmesi ve tuvalet temizliği sırasında ele kitle gelmesi basur olduğunun göstergelerindendir.

Basur tedavisi için kullanılabilecek bitkisel yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler uygulandıktan sonra hala sıkıntılar devam ederse bir uzmana danışarak ilaç kullanılmaya başlanması gerekebilir.

Şikayetleriniz başlangıç düzeyindeyse bitkisel tedavilerle istediğiniz sonuçları almanız mümkün olmaktadır. Evde uygulayabileceğiniz bitkisel tedavi yöntemleri arasında;

Dereotu kürü; bir su bardağı su ve bir tutam dereotu ile hazırlanan bu kür için, dereotu parçalanarak ezilir ve suyu çıkarılır. Çıkan bu öz bir bardak suya koyularak sabah ve gece aç karnına tüketilir. Düzenli olarak kullanılması sayesinde kısa sürede basur sorununuzun geçtiği gözlenebilir.

Aloe vera; aloe vera jeli basurun oluşturduğu kaşıntı ve yanmayı azaltan etkisiyle bilinmektedir. Makat bölgesine bir parça pamukla aloe vera jeli uygulanır.

İskoç kara ağacı; bitkinin yapraklarını bir miktar suyla karıştırılır, merhem haline getirilerek basur olan bölgeye uygulanır.

Mango çekirdekleri; Mango çekirdekleri kurutularak öğütülür ve günde iki kez balla karıştırılıp yenmelidir.

Kişniş tohumu; Geceden ıslattığınız bir miktar kişniş tohumunu sabah içerek basur sorununuzun tedavisi için kullanabilirsiniz.

Çobançantası kürü; 4 tatlı kaşığı çobançantası bitkisi ince ince kıyılır ve 4 bardak soğuk su içinde 8 saat bekletilir. Sonra karışım süzülerek içilebilir. Aynı zamanda süzdüğünüz karışımı makat bölgesine pansuman yapar gibi uygulayabilirsiniz. Bir haftalık düzenli kullanım sonunda basur şikayetinde azalma gözlenmektedir.

Yaban mersini; bir miktar yaban mersinini hijyenik bir tülbente sararak basur olan bölgeye uyguladığınızda basurun sebep olduğu ağrı ve yanma hissini azalttığı bilinmektedir. Yaban mersini meyvesinin anti flamatuar özelliği ile basur tedavisinde etkin olarak kullanılır.

Table of Contents

Basur Kimlerde Görülür

Basur rahatsızlığı 4 kişiden birinde bulunmaktadır. Bazı kişiler yaşadıklarını önemsemez ve ciddi sonuçlar almadan tedavi yöntemlerine başvurmaz. Genelde basur görülen kişiler; obezite yaşayanlar, genetik yatkınlığı olanlar, kabızlık şikâyeti yaşayanlar, sürekli oturarak çalışan kişiler, sıvı tüketimi az olanlar, fazla baharatlı beslenenler ve kronik sindirim problemlerine sahipler sayılabilir.

Basurun Düzelmesi İçin Yapılması Gerekenler

  • Basur tedavisi için öncelikle beslenme düzeninin yeniden oluşturulması gerekir.
  • Günlük su tüketiminin en az 2,5 lt olması önemlidir.
  • Tahıl, kuru baklagil, meyve ve sebze tüketimine ağırlık verilmelidir.
  • Alkol tüketimi azaltılmalı veya tümden kesilmelidir.
  • Gazlı içecekler ve fast food yemek tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • Sporu hayatın içinde çekmek gerekir.
  • Günlük yürüyüş egzersizleri yapılmalıdır.
  • İdeal kiloda olmak için çaba sarf edilmelidir.
  • Meyveleri kabuğuyla, kuru yemişleri çiğ olarak tüketmek önemlidir.
  • Tuvalette uzun süre oturulmamalıdır.
  • Mümkünse tuvalette ayakların altına küçük bir basamak koyularak uygun açıda oturma sağlanmalıdır.

Yorum yapın