Ses kısıklığı seste görülen ani değişimler sebebiyle sesin pürüzlü, kısık ve titrek şekilde çıkması durumudur. Solunum yolu enfeksiyonları yaşayan kişilerde rastlanabilir. Ya da çok yüksek sesle bağırmak ve konuşmaktan da olabilir.
Sesi kısılan kişi genelde boğazında yanma ve ağrı gibi sorunlar yaşadığını ifade eder. Bu rahatsız edici durumdan kurtulmak için sürekli öksürerek rahatlamaya çalışılır. Tam tersi bu durum ses tellerinin ve gırtlağın daha fazla yıpranmasına sebep olur.
Ses kısıklığına evde hazırlanabilecek basit tedavi yöntemleriyle müdahale edilmesi mümkündür. Ses kısıklığı şikâyeti on günden fazla devam ettiğinde altında yatan sorunun tespiti için bir uzmana danışmak gerekebilir.
Sesin kısılması bir hastalık olarak tanımlanmaz bu durum genelde altında farklı bir sebebi saklayan bir belirti olabilir. Normalde hasta ilk kez böyle bir durumla karşılaşıyorsa bitkisel birkaç tedavi yöntemiyle ses eski haline gelir.
Bazı durumlarda ise hastalar bu tip şikayetleri sıklıkla yaşadıklarını ifade eder. Ses kısıklığının olma nedeni ses kutusunda yaşayan sorunlardır. Ses kutusunda ses üretmeye yarayan vokal kıvrımlarda oluşan sıkıntılar sesin kısılmasıyla sonuçlanır.
Ses kısıklığının nedenleri arasında;
- Üst solunum yolu enfeksiyonları,
- Larenjit, grip, nezle,
- Alerjik durumlar,
- Yüksek sesle bağırma,
- Sigara tüketimi,
- Alkol tüketimi,
- Çok soğuk içecek tüketimi,
- Fazla öksürmek,
- Ses kutusuna darbe almak,
- Sağlığa zararlı maddeleri solumak,
- Boğaz, gıtlak ve tiroid kanserleri,
- Ergenlik,
- Polip ve kistler,
- İnme veya parkinson gibi hastalıklar,
- Bazı kalp rahatsızlıkları sayılabilir.
Ses Kısıklığına Ne İyi Gelir İbrahim Saraçoğlu
Ses kısıklığına en iyi gelen kür İbrahim Saraçoğlu’nun ebegümeci ve adaçayı kürüdür. Bu kür için 3 adaçayı bir ebegümeci ölçüsü 7-8 dakika 1,5 bardak suda kaynatılır. Soğuduktan sonra sabah öğlen akşam 3 defa gargara yapılması önerilir. Ebegümeci ve adaçayı kürü ses kısıklığı, boğaz ağrısı gibi şikayetleri düzelten çok faydalı bir bitkisel tedavidir.
Adaçayının antioksidan, antibakteriyel ve iltihap giderici özelliklere sahip bir bitkidir. Ebegümeci ise; anti inflamatuar ve antioksidan özellikleri ile adaçayı ile beraber kullanıldığında çok şifalı bir hale gelmektedir.
Tarçın kürü; bikaç adet çubuk tarçın bir bardak suda 5-6 dakika kaynatılır. Soğuduktan sonra süzülerek bir tatlı kaşığı bal eklenir. Bir hafta boyunca aksatmadan kullanıldığında ses kısıklığının iyileştiği gözlenir.
Ses Tellerinde Nodül Bitkisel Tedavi
Ses tellerinde oluşan nodüllerin bitkisel tedavisi amacıyla birçok farklı yöntem bulunmaktadır. Bunlardan en faydalıları arasında evde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz bitki çayları gelir. Ballı papatya çayı veya elma sirkesi alternatiflerini denediğinizde ses tellerinizdeki nodüllerin rahatsızlığından kurtulma şansınız bulunmaktadır.
Ballı papatya çayı antiflamatuar özelliği ve rahatlatıcı olması sebebiyle boğazınızdaki ağrı ve yanmanın geçmesini sağlayan etkili bir çözümdür. Ayrıca bir çay bardağı suya bir çay kaşığı bal ve bir yemek kaşığı elma sirkesi koyularak içilebilir. Bu kür günde 2 veya 3 kez yapılabilir. Elma sirkesinin antimikrobiyal özelliği sayesinde şikayetlerinizin azaldığını hissedersiniz.
Nodüller bitkisel tedaviye yanıt vermediğinde en etkili çözüm bir uzmana giderek kontrolleri sağlamaktadır. Şikayetlerinizin durumuna göre gereken tetkikler ve sonuçlara göre de tedavi yöntemleri belirlenebilir. Bitkisel tedavi yöntemleri ilaç kullanımları sırasında doktor onayına göre yapılırsa herhangi bir olumsuzluk yaşanmasının önüne geçilebilir.
Ses Kısıklığına Anında Çözüm
Ses kısıklığınız fazla bağırmaktan, nezle veya gripten veya soğuk bir şeyler içmekten kaynaklanıyorsa bir fincan limonlu adaçayı sesinizi kısa sürede eski haline getirir. Bir diğer seçenek de zencefilli bal karışımı tüketmektir. Bir çay kaşığı toz zencefile bir tatlı kaşığı bal koyarak yediğinizde faydasını görürsünüz.
Ses kısıklığına anında çözüm olarak kullanılabilecek seçeneklerden biri de sarımsaktır. Yemeklerinize koyarak, çiğ şekilde tüketerek fayda sağlayabilirsiniz. Antibakteriyel özelliği sayesinde vücudunuzdaki mikropları etkisiz hale getirerek direnç kazanmanıza yardımcı olur. İki diş sarımsağı ezerek, bir tatlı kaşığı bal ve bir tatlı kaşığı elma sirkesiyle karıştırıp bitkisel ilacınızı hazırlayabilirsiniz.
Ses Kısıklığı Zeytinyağı İyi Gelir mi
Ses kısıklığı tedavisinde evde hazırlanabilecek pratik tariflerden biri de zeytinyağı kürüdür. Zeytinyağı antioksidan özelliği ile enfeksiyonlara karşı güçlü bir içeriğe sahiptir. Yapılan araştırma sonuçlarına göre zeytinyağı kullanımının ses kısıklığı tedavisinde etkili olduğu belirlenmiştir.
Zeytinyağı kürü; 1 yemek kaşığı zeytinyağına, 1 çay kaşığı bal ve birkaç damla limon eklenerek tüketilmesinin ses kısıklığına iyi geldiği ve alternatif bir bitkisel tedavi olduğu bilinmektedir.
Reflüden Dolayı Ses Kısıklığına Ne İyi Gelir
Reflü sebebiyle ses kısıklığı oluştuğunda uygulanacak birkaç pratik yöntemle eski sağlığınıza kavuşmanız sağlanabilir. Evdeki malzemelerle hazırlayacağınız karışımlar reflünün geçirilmesinde etkili olur.
Zencefil, ıhlamur, adaçayı ve papatya çaylarının sadece birini günde bir fincan olarak tüketerek fayda görmeniz mümkün olmaktadır. Ayrıca ılık suyla yapılan gargarada reflüyü rahatlatır.
Reflü oluştuğunda çok sıcak, çok soğuk, gazlı veya baharatlı yiyecek ve içecek tüketimini de azaltmanız önemlidir.
Faranjit Ses Kısıklığı Bitkisel Çözüm
Faranjit ses kısıklığına sebep olan bir rahatsızlıktır. Ağrı ve yanma hissi sebebiyle rahatsızlık verir. Bu belirtileri azaltmak için bir çay bardağı ılık siyah çayın içine silme çay kaşığı toz zencefil ve bir çay kaşığı dolusu bal koyarak içebilirsiniz.
Ses kısıklığı yaşadığınız sürede temiz hava solumak ve aynı zamanda yattığınız, oturduğunuz alanı nemli bir ortam haline getirmek de rahatlamanızı sağlar.