Boğaz yanması herkeste görülebilen ve mevsimler geçişlerde daha sık rastlanan bir rahatsızlıktır. Yetişkinlerde ve çocuklarda görülen bu rahatsızlık nezle, grip gibi soğuk algınlıklarının öncesinde görülen bir belirti olabilir.
Mevsimsel geçişlerde alerjik bir bünyeye sahip olan kişilerde de boğaz yanması olabilir. Sebebine göre tedavi edilmesi daha kolay olabilir.
Boğaz ağrısının sebepleri arasında; reflü, grip, faranjit, bronşit, larenjit, alerjik rinit, sinüzit, bademcik iltihabı ve zatürre gibi hastalıklar sayılabilmektedir.
Genelde boğaz ağrılarını hafifletmek için evde yapılan alternatif çözümler bulunmaktadır. Bunlardan birçoğu bitkisel içerikli malzemelerle hazırlanır.
Boğaz yanmasına bitkisel çözümler; papatya çayı, adaçayı, ıhlamur, zencefil ve nane çayı tüketilmesi önerilir.
Boğaz Yanmasına Ne İyi Gelir Evde
Boğaz ağrısı hissedildiğinde çok soğuk ve çok sıcak içecek ve yiyeceklerden uzak durulması gerekir. Boğaz ağrısı varsa baharatlı ve acı yemeklerden kaçınılmalıdır. Tuzlu su ile gargara yapmak ağrıyı ve tahrişi azaltabilir.
Farklı bitki çaylarının da faydası olmaktadır. Siyah çaya limon ve bal katılarak gece yatmadan önce ılık olarak içildiğinde rahatlama hissedildiği bilinir.
Gün içinde bol bol su tüketimi de boğaz ağrısına iyi gelen yöntemler arasında yer alır. Yemeklerde veya çiğ olarak sarımsak tüketmek de faydalı bir yöntemdir.
Ekinezya çayı sayesinde boğazda oluşan tahriş ve yanma hissi kısa sürede geçer. Bir bardak suyun içine bir yemek kaşığı doğal elma sirkesi ve bir tatlı kaşığı bal ile hazırlanan karışım da faydalı olmaktadır.
Boğaz Ağrısına Bitkisel Çözüm Saraçoğlu Kürü
Boğaz ağrısına bitkisel çözüm olarak Saraçoğlu’nun önerdiği adaçayı kürü; bir su bardağı suyun içine bir poşet adaçayı veya bir çay kaşığı taze adaçayı koyulur ve 10 dakika boyunca ağzı kapalı olarak demlenmeye bırakılır. Sürenin sonunda adaçayı bardaktan süzülür. Bu suyla günde 3 defa gargara yapılması gerekir.
Aynı zamanda adaçayı 30 gün boyunca günde 1 çay bardağı olacak şekilde tüketildiğinde boğaz enfeksiyonlarına karşı koruma sağlamaktadır. Özellikle kış mevsiminde uygulanan bu kür sayesinde sağlıklı bir dönem geçirilir.
Boğaz Yanması Neden Olur
Boğaz yanması hastalıkların belirtileri arasında sayılır. Boğaz yanması oluştuğu durumlarda enfeksiyon ve solunum yollarında oluşan iltihaplanmadan şüphe edilmektedir.
Virüs ve bakteriler de boğaz yanmasına sebep olabilir. İlkbahar aylarında polenler alerjik bünyeli kişilerde bu tip etkiler bırakmaktadır.
Havasız ve nemsiz ortamda uzun zaman geçirmek de boğaz yanmasına sebep olur.
- Çok yüksek sesle konuşmak ve şarkı söylemek,
- Hamilelik,
- Aşırı alkol tüketimi,
- Sigara veya tütün mamulleri tüketimi gibi sebepler de boğaz yanması ve ağrısını tetikleyebilir.
Boğaz Tahrişi Belirtileri
Boğaz tahrişi olan kişilerde ses kısıklığı, boğazda ağrı, yanma, kaşıntı hissi, konuşamama gibi belirtiler oluşur. Halsizlik ve yorgunluk olabilir. Bir şeyler yerken ve içerken ağrı hissedilir.
- Ağızda ve dilde beyazlık oluşması,
- Bademciklerin kızarması,
- Sürekli öksürme hissi,
- Geçmeyen öksürük gibi belirtiler bulunur.
Boğaz yanmasına uygulanan bitkisel tedavilerin dışında dinlenmek, sağlıklı yiyecekler tüketmek ve temiz hava almak önemli olmaktadır. Bu sayede hem uygulanan ek tedavilerle hem de beslenmeyle kısa sürede sağlığınıza kavuşmanız mümkün olur.