Uyku apnesi uyku sırasında solunumun sıklıkla durabildiği uyku bozukluğu durumudur. Birçok kişide görülebilen yaygın bir hastalıktır. Farklı çeşitleri bulunmaktadır. Solunum bozukluğu yaşanıldığında uyku apnesi olarak adlandırabilmek için en az 10 saniye boyunca solunumun durması gerekmektedir.
Bu hastalığın tespiti için hastalar uyurken gözlem altında tutulurlar. Ülkemizde %5 ile %10 kişide görülen bir hastalıktır.
Uyku apnesi hem yetişkinlerde hem de çocuklarla görülebilmektedir. Herkese göre değişken olan belirtilere sahiptir. Kişinin bünyesine, kilosuna ve hastalık geçmişine göre farklı belirtiler oluşur.
Uyku Apnesi Belirtileri
En yaygın görülen belirtiler arasında;
- Uykuda solunumun durması,
- Sinirlilik hali,
- Uyku sırasında aşırı horlama,
- Sabah kalktığında boğazda kuruluk hissi,
- Uykudan ani uyanma,
- Depresif ruh haline sahip olma,
- Konsantrasyonda güçlük yaşama,
- Sabah baş ağrısı ile uyanma,
- Uykusuzluk problemleri sayılmaktadır.
- Uyku apnesi tanısı koyabilmek için öncelikle kulak burun boğaz doktorunun muayene etmesi ve sonrasında tahliller ve testlerle durumun netleşmesi gerekir.
Kesin tanı için uyku merkezinde yatılması önemlidir. Polisomnografi cihazı ile uyku analizi testi yapılmalıdır.
Bunun yanı sıra EEG, EKG ve EOM gibi test sonuçlarının da bilinmesi gerekmektedir.
Tüm sonuçlar değerlendirildikten sonra gereken tedaviye başlanır. Aynı zamanda ek bitkisel tedavi yöntemleriyle rahatlama da sağlanabilir.
Evde Horlamaya Bitkisel Çözüm
Evde horlamaya karşı uygulanabilecek bitkisel çözümler arasında;
- Bol bol c vitamini almak,
- Yatmadan önce bir fincan papatya çayı içmek,
- Okaliptüs veya nane yağı koklamak,
- Fazla kilolardan kurtulmak,
- Altınmühür bitkisi kullanmak da horlamayı azaltan bir bitkisel yöntemdir.
- Nane ve çemen otu bitkilerini kullanmak mideyi rahatlatır ve sindirim problemlerini çözer.
Sindirim problemlerinin ve gazın da horlamada etkili olduğu bilinmektedir. Horlamanızın sebebi burun tıkanıklığı ise bunu çözebilmek için yattığınız odanın iyi havalandırılması ve nemlendirilmesi önemlidir.
Sigara ve tütün mamulleri ciğerleri etkileyen özelliklere sahiptir. Bu sebepten bırakılması sayesinde daha rahat nefes alma gerçekleşeceği için horlama sorunu kendiliğinden çözülür.
Paketli ve fast food gıdalar, asitli içecekler ve alkol tüketimini azaltmak da horlama konusunda faydalı bir yöntemdir.
Horlamaya Bitkisel Çözüm Saraçoğlu Kürü
Horlamaya bitkisel çözüm olarak Saraçoğlu’nun lahana kürü; 750 ml kaynar suyun içinde lahananın dış geniş yaprağını parçalayarak 15 dakika boyunca haşlayın. Sonra ılık bir haldeyken günde iki defa birer bardak için.
Lahana gaz yapan bir bitkidir. Bu sebepten biraz gaz sıkıntısı çekebilirsiniz. Ama uyku apnesinin geçmesi için kullanılması gereken faydalı bir yöntemdir.
Ayrıca evde hazırlayacağınız bir içecek ile de horlama sorununuzun önüne geçebilmeniz mümkün olmaktadır.
Malzemeler;
- 2 adet elma,
- 2 adet havuç,
- 1 bardak portakal suyu,
- Çeyrek limon,
- 1 çubuk zencefil,
Yapılışı;
Malzemelerin hepsini meyve sıkacağından geçirdikten sonra yatmadan en az 2 saat önce içmeniz gereklidir. Bu sayede nefes almanızı zorlaştıran mukus miktarının azalması ve bağışıklık sisteminizin güçlenmesi sağlanmaktadır.
Horlamaya Elma Sirkesi Kürü
Ahmet Maranki‘nin önerdiği horlamaya karşı elma sirkesi kürü için yapılması gerekenler; 1 bardak içilebilir doğal elma sirkesi, 1 tutam kekik, 1 tutam mazı yaprağı, 1 tutam mersin yaprağı, 1 tutam sinirli ot kaynar suya koyulur. 5 dakika boyunca kaynatılır. Bu kürü her gece yatmadan önce gargara yapmak önemlidir. Bu sayede zamanla horlamanın etkisinin azaldığı gözlenmektedir.
Uyku Apnesi Egzersizleri
Uyku apnesi dünyada ve ülkemizde sıklıkla karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Tedavisinde birçok farklı yöntem kullanılarak hastaların rahatlamaları hedeflenir. Bunlardan bazıları;
Şarkı söylemek: Hem keyifli hem de sağlığınıza faydalı bir aktivitedir. Boğazda gevşeyen kasların eski özelliklerine kavuşmasını sağlayan bu egzersizle horlamanızı tedavi edebilirsiniz.
Çene egzersizi: Ağzınızı açıp çenenizi 30 saniye boyunca solda tutun sonra çenenizi sağa doğru hareket ettirip 30 saniye tutun ve günde en az 3 defa yaparak başarılı olabilirsiniz.
Ağız egzersizi: Ağzınızı kapatıp dudaklarınızı birbirine sıkıca bastırın ve 30 saniye tutun. Sonra dudaklarınızla o harfini söyleyecek şekli verin. Günde 3 defa yapmanız sayesinde faydasını görebileceğiniz egzersizler arasında yer alır.
Ünlü harfleri tekrar etmek: Günde birkaç defa ünlü harfleri söyleyerek boğazınız için gereken egzersizleri yapabilirsiniz.
Tedavi yöntemlerine ek olarak bu egzersizlerin de düzenli olarak yapılması sonucunda horlama sorununun çözüldüğü gözlenmektedir. Doktorunuzun ve bitkilerin sayesinde uyku apnesinden kurtulmanız mümkün olabilmektedir.