Çiçek hastalığı dünya üzerinde oldukça fazla can alan tehlikeli bir hastalıktır. Çiçek hastalığı variola virüsünün sebep olduğu bulaşıcı ve tehlikeli bir hastalıktır. Bu hastalık adını içi irin ve iltihap dolu kabarcıklardan almaktadır.
Genel olarak insanların çoğunda görülse de daha çok çocuklarda teşhis edilen bir hastalıktır. Bulaşıcı olması nedeniyle çocuklar arasında hızlı bir şekilde yayılmaktadır.
Çiçek hastalığı basit bir şekilde tespit edilebilir. Diğer hastalıklardan farklı olarak deri döküntüleri bu hastalığa özgü bir şekilde olmaktadır. Vücutta kızarıklık gözlenmektedir. Bu kızarıkların üzerinde deride sıvı bir halde kabarcıklar bulunmaktadır. Kabuk bağlamış gibi olan bu kabarcıkların içi irin dolu olmaktadır. Çiçek hastalığının belirtileri hemen hemen her hastada şu şekilde gözlenmektedir.
- Yüksek seyreden ateş
- Titreme ve ağır bir baş ağrısı
- Şiddetli bir karın ve sırt ağrısı
- Kusma gibi belirtiler bu hastalığın bulaştığının göstergesidir.
Çiçek Hastalığı ve Su çiçeği Aynı Mı
İçi irin ve iltihap dolu olan kabarcıkların olduğu çiçek hastalığı dış görüntüsü itibarıyla suçiçeği ile karıştırılmaktadır. Yüzeysel olarak birbirine çok benzeyen iki hastalık olsa da aynı hastalıklar olmadığı görülmektedir.
Çocuk çağında oldukça fazla görülen suçiçeği hafif atlatılan hastalıklar kategorisinde yer almaktadır. Fakat çiçek hastalığı farklı bir virüsten ve farklı semptomlar gösteren bir hastalıktır. Variola virüsünden bulaşan bu hastalık su çiçeğine nazaran çok daha zor atlatılan veya sonu can kaybı ile sonuçlanan bir türdendir.
Su Çiçeği Kaşıntısına Ne İyi Gelir
Çocukluk, ergenlik ve çoğu zaman hamilelik döneminde ortaya çıkan suçiçeği aileleri endişelendiren bir hastalıktır. Deride kızarıklık ve döküntünün yanı sıra vücutta kırmızı kabarcıklar meydana gelmektedir. Ebeveynleri çok fazla endişelendiren bu durum olarak karşımıza çıkmaktadır.
Suçiçeği hastalığını önlemenin en önemli yolu aşılardan geçmektedir. Doğru zamanda yapılan bir aşılama ile kişi bu rahatsızlıktan korunmuş olmaktadır. Ancak suçiçeği olan ve kaşıntı sorunu yaşayan bir kişinin yapması gereken en önemli hamlelerden biri günlük bir şekilde banyo yapmaktır.
Banyo yapmak hem kaşıntıyı azaltacak hem de mikropların üreyip çoğalmasının önüne geçecektir. Bununla beraber tırnakların uzun olmaması da önemli bir detaydır. Suçiçeği geçiren kişilerin hamile kişilere ve bağışıklığı düşük kişilerden uzak durması gerekmektedir.
Su Çiçeği Çıkaran Çocuğa Ne Yapılır
Su çiçeği çıkaran çocuğa yapılacak birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemler hem kolay hem de kesin sonuç vermektedir. Aloe vera yaprağının içerisinde bulunan jelimsi madde bir kaba alınarak bir hafta boyunca buzdolabında bekletilmesi gerekmektedir.
Bir hafta dolapta kalan bu jel izlerin üzerine sürülerek hastalığın hızlı bir biçimde geçmesi sağlanmaktadır. Diğer bir yöntem ise karbonat ile yapılan tedavidir. Sıcak su ile doldurulan küvetin içine bir bardak karbonat konduktan sonra hasta küvetin içinde 10 ile 15 dakika beklemelidir.
Bu sistem de suçiçeği için etkili olan bir yöntemdir. Karbonat banyosu yerine sirkede kullanılabilir. Sirke hem hastalığın geçmesinde etkili hem de kaşıntının azalmasına fayda sağlamaktadır.
Su Çiçeği Çıkaran Çocuk Ne Yemeli
Suçiçeği çıkaran çocuğun sağlıklı beslenmesi önem taşımaktadır. Yağ oranı yüksek ve baharatlı ürünlerin tüketilmemesi gerekmektedir. Bu yiyeceklerden uzak durmanın yanında C vitamini değeri yüksek meyveler tüketilmelidir.
Sağlıklı ve dengeli beslenme esas alınarak hastalığın daha kısa sürede geçmesi sağlanmaktadır.
Suçiçeği Tedavisinde Hangi İlaçlar Kullanılır?
Yüksek ateş, kaşıntı ve deri döküntüsü gibi birçok belirtinin olduğu suçiçeği hastalığında bir sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir. Kullanılan doğal yöntemlerin yanında sağlık ekibinin verdiği ilaçlar da kullanılarak hastalığın en kısa sürede geçmesi sağlanmaktadır.
Genellikle hastalığın kendi kendine geçmesi beklenirken ağır atlatılan vakalarda ateş düşürücü ve ağrı kesiciler kullanılabilir. Bunun yanında kaşıntıyı önleyecek ilaçlar da kullanılarak hastalığın daha hafif atlatılması sağlanabilir.