Bağırsak enfeksiyonları içinde yer alan kıl kurdu hastalığı her sene binlerce kişiye bulaşan bir hastalıktır. Kolay bulaşabilir olması nedeniyle bir kişide görüldüğünde, çevresindeki herkeste görülme riski ortaya çıkmaktadır. Kıl kurdu düşürmek bu sorunu yaşayan insanların sıkça sorduğu bir sorudur.
Minik parazitik solucanların sebebiyle ortaya çıkan bu hastalık özellikle okul çağındaki çocuklarda yüksek bir oranda görülmektedir. Kalabalık okul ortamlarında yayılan bu enfeksiyon her yıl milyonlarca insanı etkilemekte ve yaşam kalitesini düşürmektedir.
Beyaz ve krem tonlarında olan bu kurtlar 5 ila 10 mm arasında bir uzunluğa sahip olmaktadırlar. Yumurtalarının küçük olması sebebiyle sadece laboratuvar ortamında görülmektedirler.
Dirençli olan bu kurtlar altı hafta kadar hayatta kalabilmektedir. Uzun süre yaşayan bu kurtlar küçük ve ince ip parçaları şeklinde görünmektedir.
Kıl kurdu solucanların içinde bulunan yumurtaların farkında olmaksızın yutulması veya solunması yoluyla ortaya çıkan bir enfeksiyon türüdür.
Mikroskobik yumurtalar içeren yiyecek ve içecekler aracılığıyla parmaklar tarafından ağza alınmaktadır.
Bu vücuda giren yumurtaların içinde bulunan larvalar birkaç hafta içerisinde ince bağırsakta olgun kurtlara dönüşmektedir. İnce bağırsakta kendini gösteren kurtlar daha sonra kalın bağırsağa giderek orada yerleşmektedir. Kıl kurdu düşürmek için önce bulaşma hızını arttıran yerler tespit edilmelidir.
Kıl kurtlarının en çok bulunduğu yerler;
- Yatak örtüleri ve nevresimler
- Havlular
- İç çamaşırlar ve pijamalar
- Banyo, tuvaletler ve mutfak tezgahları
- Yiyecek ve içecekler
- Yemek kapları ve bardaklar
- Okul sıraları ve oyuncaklar
- Çocuk kum havuzlarında sıkça rastlanmaktadır.
Vücuda giren kurtçuklar 1 ila 2 ay arasında yumurtalarını anal bölgeye ulaştırmaktadır. Anal bölgeye ulaşan kurtlar kaşıntı ve rahatsızlığa sebep olmaktadır.
Makat bölgesinde oluşan kaşıntıyı dindirmek için elle yapılan kaşıma bu kurtların ele ve tırnak aralarına yapışmasına sebep olmakta ve başka yer ve kişilere de bulaşmasına mahal vermektedir.
Kıl kurdu düşürmek için öncelikle el ve tırnak temizliğine dikkat edilmelidir. Kıl kurtlarının hayvanlardan bulaşma riski bulunmamaktadır. Kıl kurtları sadece insanlarda bulunma özelliğine sahiptirler.
Kıl kurdu belirtileri oldukça belirgin olmaktadır. Geceleri vajinal alanda uykuyu bölecek derecede yüksek kaşıntıların ortaya çıkması. Bu sebeple rahatsızlık ve uykusuzluk ortaya çıkmaktadır. Sürekli görülmeyen belirtiler ise karın ağrıları ve mide bulantılarıdır.
Kıl Kurduna Doğal Çözüm
Kıl kurtları yumurtalarını bırakmak için geceleri anüs çevresine doğru hareket etmekte ve yayılmaktadır. Bu kaşıntılar sert bir şekilde kaşınıldığı zaman yaralara ve cilt döküntülerine sebep olmaktadır.
Bunun yanında bu kurtlar idrar yolu enfeksiyonlarını ortaya çıkarmaktadır. Şiddetli enfeksiyon görülen kişilerde parazitler vücudun kullandığı temel besinleri tükettiği için kilo kaybı yaşanmaktadır. Daha şiddetli vakalarda apandisite de sebep olmaktadır.
Kıl kurdu düşürmek için çeşitli doğal yöntemler bulunmaktadır. Öncelikle enfeksiyonun ortaya çıkmamasının sağlanması temel amaçtır. Bu sebepten dolayı meyve ve sebzeler çok temiz bir şekilde yıkandıktan sonra tüketilmelidir.
Bununla beraber bulaşması muhtemel olan klozet kapakları, yatak örtüleri ve ortak kullanım alanları iyice temizlenmelidir.
Gece yayılan virüsleri durdurmak için sabah uyandıktan sonra sıcak suyla duş alınmalı ve anal bölge iyice temizlenmelidir.
Yatak örtüleri her gün değiştirilmeli ve iç çamaşır ve pijamalar günlük olarak kullanılmalıdır. Çamaşır ve yatak örtüleri yüksek sıcaklıkta yıkanmalı ve kurulanmalıdır.
Eller sık sık yıkanmalı ve enfeksiyonun bulaştığı yere dokunmamak büyük önem taşımaktadır. Çocukların her gün banyoları yapılmalı ve kendilerini koruma teknikleri öğretilmelidir.
Bağırsak Kurdu Bitkisel Tedavi Saraçoğlu
Bağırsak ve anal bölgede oluşan parazitlerden kurtulmak için birçok doğal yöntem bulunmaktadır. Bu doğal yöntemler Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu tarafından hastalara tarif edilmekte ve uygulanmaktadır. Kıl kurdu için önerilen kür kekik kürüdür. Kekik suyu kıl kurdu düşürmek için kullanılan önemli bir yöntemdir.
1 tatlı kaşığı kekiği bir bardak suda 5 ila 6 dakika arasında kaynatılmalı daha sonra ılımaya bırakılmalıdır. Ilıdıktan sonra süzülen su içilmelidir. Bu kür öğleden önce ve öğleden sonra olmak üzere günde iki kez uygulanmaktadır.
Canan Karatay Parazit Tedavisi
Kişilere büyük rahatsızlık veren kıl kurdundan kurtulmanın doğal yöntemleri bulunmaktadır. Canan Karatay’ın bu enfeksiyon için önerdiği birçok doğal bitki tedavisi bulunmaktadır. Bu tedavilerden en uygununu hasta kendisi için seçmeli ve uygulamaya başlamalıdır.
- Zerdeçal su ile karıştırılıp içilmeli veya yemeğin üzerine serperek yenmelidir.
- Kekik kaynatılarak günde 2 kez olmak üzere içilmelidir. Bu tarif bir hafta boyunca devamlı olarak kullanılmalıdır.
- Yeşil çay içilerek vücuttaki zararlı toksinler ile beraber kıl kurdu düşürmek mümkün olmaktadır.
- Hemen her rahatsızlığa iyi gelen çiğ sarımsak sıkça tüketilmelidir. Böylece üreyen kıl kurtlarının hem yayılması durmakta hem de bağırsaklar temizlenmektedir.
- Papatya çayı sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez içilmelidir. Bu da 1 hafta devam edilmesi gereken kürlerdendir.
Bunların yanında portakal kabuğu rendesi, nar suyu, ananas ve kabak çekirdeği de kıl kurtlarının vücuttan atılmasına yardımcı olacak besinlerdendir.
Kıl Kurdu Vazelin Nasıl Kullanılır
Birçok rahatsızlığa iyi gelen vazelin kıl kurtlarına da iyi gelen bir üründür. Vazelin ile hint yağı karıştırılmalı ve hastanın enfeksiyonlu bölgesine eşit şekilde dağıtılmalıdır.
Bu karışım enfekte bölgede 30 dakika kadar bekletilmelidir. 30 dakikadan sonra anti-bakteriyel sabun ve ılık su ile alan iyice yıkanmalıdır. Bu işlem rahatsızlık geçene kadar her gün en az 3 kez uygulanmalıdır. Kıl kurdu düşürmek bu şekilde hızlandırılmış olmaktadır.
Bağırsak Kurtlarına Kesin Çözüm
Bağırsak kurtlarının ortadan kaldırılması için birçok doğal yöntem kullanılsa da bu sorunun iyileştirilmesi için kesin olan çözüm tıbbi bir ekipten yardım alınmasıdır. Hastaneye başvurarak tıbbi ekibin verdiği ilaçlar ve tedavi yöntemi kullanılmalıdır. Tedavinin amacına ulaşması için ailenin bütün üyelerinin tedavi olması önem taşımaktadır.
Bu tedavinin 2 şekli bulunmaktadır;
- 6 hafta sürecek olan sıkı bir hijyen takvimi
- İlaç kullanımı
Hamile ve emziren anneler dışında kalanlara ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Ancak hamile ve emziren anne ve bebeğin sağlığı açısından ilaç yerine 6 haftalık sıkı hijyen takvimi önerilmektedir. Doktorun direktiflerinin doğru bir şekilde uygulandığı bir tedavi yöntemi amacına ulaşacak ve kıl kurdu düşürmek hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir.