Günümüzde ailelerin çok fazla yaşadığı ve çözümünü araştırdığı konuların başında uyku problemi yaşayan çocuklardır. Çocuğun uyku probleminin olması aile üzerinde kötü bir etki yaratmaktadır. Aileler bu sorundan kurtulmak için birçok yola başvurmaktadır.
Doktora görünen çoğu aile ilaç tedavisi uygulamayı uygun görmemektedir. İlaçlar çoğu çocuk üzerinde yan etki bırakması sebebiyle çok fazla tercih edilen bir yöntem olmamaktadır. Bunun yerine gece uyumayan çocuğa bitkisel çözüm ile sorunu ortadan kaldırma amaçlanmaktadır.
Çalışan anne babalar için özellikle büyük sorun haline gelen uyku bozuklukları korona pandemisi ile beraber daha çok hayatlarımızda yer edinmiştir. Çocukların günlük yaşantısının değişmesi gece uykularına da yansımakta ve problem yaratmaktadır
Uzmanlar çocukların sağlıklı bir şekilde uyuması için bitkisel yöntemlerin önemine dikkat çekmektedir. Uykuya dalmakta güçlük çekme, uyku sırasında sık sık uyanma ve geç saatlere kadar uyuyamama sorunları için doğadaki şifalı bitkilerin önemine değinilmektedir.
Çocuğun Uyuması İçin Ne Yapmalı
Büyüme hormonunun uykuda ve uykunun belirli bir saatte salgılanması dolayısıyla erken uyuma çocuklar için oldukça önemlidir. Hem fiziki hem de ruhsal sağlıklarının bozulmaması adına gecenin önemli bölümleri uykuda geçirilmelidir.
Uyku problemi yaşayan çocuğun gece uykusunun gelmesi için gündüz vakitlerinde aktif ve hareketli alanların sağlanması gerekmektedir. Bunun yanında sabah çok geç saatlere kadar uyuyan çocuklar uykularını almakta ve gece uyuyamamaktadır. Bu bakımdan sabah erken uyandırılmaları da gerekmektedir.
Çocuğun günlük yaşam ve okul başarısının en önemli ölçütünün uyku olduğunu belirten uzmanlar bitkisel ilaçlar ile tedavi yöntemini önermektedir. Ancak bazı bitkiler çocuğun metabolizma formuna ağır gelebileceğini düşünen doktorlar bu bitkiler yerine aynı etkiye sahip ilaçların eczaneden alınmasını önermektedir.
Gece Uyumayan Çocuğa Uyku Getirecek Bitkiler
Gece uyumayan çocuğun uyku düzenini sağlamak için doğal tedavi yolları aranmaktadır. Bunların başında oğul otu gelmektedir. Oğul otu sakinleştirici bir yapı taşıdığından dolayı hem uykusu gelmeyen çocuğa hem de agresif yapıda olan çocuğa iyi gelmektedir.
Oğul otu kullanımı için kurutulmuş olanından bir buçuk gram sıcak suya karıştırılıp çocuğa içirilmelidir. Ya da oğul otu esansiyel yağından birkaç damla kaynamakta olan bir suya damlatılır ve kaynayan bu suyun buharı çocuğa koklatılır.
Bu uygulamanın ağır olacağı ve yanık riski taşıdığını düşünen ebeveynler esansiyel yağı bir pamuğa dökerek de çocuğa koklatabilir. Bu uygulama hem çocuğun uykusunun gelemsine hem de huysuzluğunun gitmesine yardımcı olmaktadır.
Uyku düzenini sağlayan diğer bir bitki ise lavantadır. Rahatlama ve huzuru destekleyen lavanta sinir sistemini sakinleştirici etkisiyle bilinmektedir. 2 veya 3 su bardağı su kaynatılır daha sonra içerisine 3 damla esansiyel lavanta yağı damlatılmaktadır. Bu kaynayan sudan çıkan buhar çocuğa koklatıldığında uykusunun geleceği gözlenecektir. Bu uygulamalar esnasında ebeveynlerden en az 1 kişi çocuğun yanında bulunmalıdır.
Bu uygulama yerine hava nemlendiricinin içerisine birkaç damla lavanta yağı damlatarak da çocuğun gece boyu rahat bir uyku çekmesine yardımcı olunabilir. Hava nemlendirme makinesinin de çocuğun odasında güvenli bir yerde olmasına dikkat edilmelidir.
Papatya Çayı Uyutur Mu
Tarihin eski dönemlerinden itibaren çocuğun uykusu için kullanılan bitkilerin başında papatya gelmektedir. Antik zamanlardan beri güvenle kullanılan bir bitki olması günümüzde de sıkça kullanılmasına neden olmaktadır.
He okul hem de günlük hayatta başarılı çocukların uyku düzenleri beslenme düzeninden bile önce gelmektedir. Bu bakımdan anne babaların üzerinde durduğu önemli bir konudur. Papatya çayı için:
Kurutulmuş bir miktar papatyanın üzerine bir bardak kaynar su konulur. Bu şekilde 15 dakika bekletilir. 15 dakikadan sonra beklenir ve ılıyınca süzülerek suyu çocuğa içirilir. Uykudan 1 saat önce uygulanabilir. Ancak 5 yaşından küçük çocuklara günde yarım bardaktan fazla içirilmemelidir.
Kesin çözüm olarak görülse de bitkisel tedavileri uygulamadan önce doktora danışılmalıdır. Böylece oluşabilecek kötü durumların önüne geçilebilir.