Menopoz her kadının belirli bir yaşa geldiğinde yaşadığı doğal bir olaydır. Tıpkı bebeklik, ergenlik ve olgunluk çağı gibi menopoz da hayattaki normal bir dönemdir. Menopoz döneminde yumurtalıklarda folikül miktarında azalma gözlenmektedir. Bunun azalmasına bağlı olarak östrojen üretimi de durmakta ve yumurtalıklar küçülmektedir. Böylece adet kanamaları durmakta ve üreme yeteneği ortadan kalkmaktadır.
Adet kanamasının son kez görülmesinden sonra menopoz başlar. Menopoz yaşı 45 olarak bilinmektedir. Bazı etkenlerden dolayı 45 yaşından önce de görülebilir. Bu da erken menopoz olarak bilinir.
Menopoz döneminde meydana gelen hormonal kaybın giderilmesi için bitkisel tedaviler kullanılması önem taşımaktadır. Doktorların vereceği ilaçların yanında kullanılacak olan bitkisel ürünler hem menopozun sıkıntılarını geçirecek hem de tedavinin amacına ulaşmasına katkı sağlayacaktır.
Menopoz Döneminde Ateş Basmasına Ne İyi Gelir
Menopoz döneminde ateş basmaları uzun sürmekte ve sürekli tekrarlamaktadır. Bu durum oldukça can sıkıcı bir hal almaktadır. Bu dönemden en kolay ve kısa şekilde kurtulmak için doğru taktikler kullanılmalıdır.
Özellikle ince kıyafetler giyilmeli ve sıcak basmalarından korunma sağlanmalıdır. Sinir ve stres oluşturan ortamlardan uzak durulmalıdır. Diğer bir öneri ise alkol ve sigara kullanımıdır. Alkol ve sigara menopoz dönemindeki ateş basmalarını tetikleyeceği için kullanılmaması önerilmektedir.
Aşırı çay ve kahve tüketiminden kaçınılmalı ve böylece rahatlama sağlanmalıdır.
İbrahim Saraçoğlu Menopoz Ateş Basması
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun birçok hastalığa bulduğu çözümler dolayısıyla insanlar tarafından sıkça takip edilmesine sebep olmaktadır. İbrahim Saraçoğlu birçok hastalıkta tıbbi tedavilere gerek kalmadan çözümler bulsa da menopoz için aynı durum geçerli olmamaktadır.
Bu durumu yaşayan bireylerin önce bir kadın hastalıkları uzmanına görünmesi gerektiğini önermektedir.
Menopoza erken giren kadınlar için soğan kürü hazırlamıştır. Sarı bir soğan soyularak 6 parçaya bölünür. Daha sonra 1 buçuk su bardağı klorsuz suyun içerisinde 5 dakika kaynatılır ve süzülerek ılıdıktan sonra içilir. Günde 2 kez yapılmalıdır. Bu uygulama 15 gün devam ettirilmelidir.
Östrojen İçeren Bitkiler Nelerdir
Menopoz kadın hayatındaki en zorlu geçen dönemlerin başında gelmektedir. Ateş basması, gerginlik, sinirlilik hali gibi durumlar kendisini oldukça belirgin bir şekilde göstermektedir. Yaşanan bu sinir durumları ve terleme gibi rahatsızlıkları en iyi ölçüde tedavi eden ürünler bitkisel ürünlerdir.
Bitkilerin ürettiği bazı özler kadınlık hormonuyla benzerlik göstermektedir. Menopoz döneminde meydana gelen östrojen gibi hormonların eksikliği nedeniyle ortaya çıkan bu sıkıntıları bitkilerle çözmek en doğru çözüm olmaktadır.
Nohut, fasulye, tahıl ürünleri, havuç, soğan sarımsak gibi gıdalar menopoz döneminde tüketildiği takdirde östrojen oluşumuna yardım etmekte ve sıkıntıların azalmasına yardımcı olmaktadır. Bitkisel yağlar ve ayçiçeği yağı da bu özleri barındırdığı için tüketilmesi önerilmektedir.
Östrojen bakımından oldukça yüksek değerli olan soya fasulyesi tüketimi bu sorunu büyük ölçüde ortadan kaldırmaktadır. Soya fasulyesi kullanımının yüksek olduğu ülkelerde menopoz şikayetlerinin çok az bir seviyede olduğu gözlenmektedir.
Bunların yanında menopozun oluşturduğu sıkıntıları en iyi şekilde tedavi eden baharatların başında safran gelmektedir. Safranın dengeli ve doğru kullanımı menopoz sorunlarını ortadan kaldırmaktadır.
Menopoza İyi Gelen Bitki Çayları
Birçok rahatsızlığa iyi gelen papatya çayı menopoz içinde uygun kullanıma sahiptir. İki bardak su kaynatıp içerisine 5 yemek kaşığı kuru papatya atılır ve bir saat boyunca dinlendirilir. Bundan ayrı olarak 2 portakalın kabuğu rendelenmelidir.
Daha sonra bir tencerenin içerisine bir bardak su bir buçuk çay bardağı şeker ve portakal rendelerini ilave edin. Bu karışımı orta ateşte 10 dakika boyunca kaynatın.
Bu karışımlar süzüldükten sonra birbirine karıştırılır ve çırpılmış bir yumurta akı ilave edilir ve iyice çırpılır. Bu şekilde 2 saat dinlendirildikten sonra tüketilebilir. İster bir defada ister ikiye veya üçe bölünerek tüketilebilir.
Vücut kaslarını gevşetip rahatlama hissi veren bir diğer bitki çayı ise adaçayıdır. 1 su bardağı sıcak suya yarım tatlı kaşığı adaçayı konur. Suyuna 1 tatlı kaşığı bal ilave edilir. Bu karışım günde 3 kez içilebilir rahatlama hissi verecektir.
Bunların yanında pelin çayı, melisa çayı gibi bitki çayları da rahatlama hissi verecektir.
Yazıda verilen bu öneriler uygulandığında menopozun kötü etkisi kolay bir şekilde geçmektedir.