Venöz yetmezliği (toplardamar yetmezliği), kanın bacaklardaki toplardamarlardan kalbe geri akışıyla ilgili bir sorundur.
Damarlarda kanın tek bir yönde, yani kalbe doğru hareket etmesini sağlayan valfler bulunur. Venöz yetmezlikte bacak toplardamarlarındaki kapakçıklar düzgün çalışmaz. Böylece bacaklarda sıvı birikir. Bu da varisli damarları içeren problemlere yol açabilir.
Venöz Yetmezliğine Ne İyi Gelir
Toplardamar yetmezliği (venöz yetmezlik) için hastalara genellikle bazı yaşam değişiklikleri (diyet, egzersiz vb.) önerilir. Ayrıca hastalığı çok ciddi boyutlara ulaşmış kişilere de cerrahi müdahale yapılabilir.
Venöz Yetmezliği İbrahim Saraçoğlu
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu venöz yetmezlik hastalığı (toplardamar yetmezliği) derman olacak lahana küründen bahsediyor.
Venöz Yetmezlik Lahana Kürü
Yarım litre klorsuz suyu kaynatın. Kaynamaya başlayınca lahananın en dıştaki 3-4 yaprağını ekleyin. Ardından, kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı şekilde yaklaşık 15 dakika kadar haşlayın. Ilıdıktan sonra süzüp aç karna yemeklerden önce 1,5 su bardağı kadar için.
Lahana kürünü toplamda 14 gün boyunca uygulayın. 7 gün uygulayıp, 3 gün ara verin, daha sonra 7 gün daha uygulayın. Bu kürü her seferinde günlük olarak hazırlamanız gerekir. Ayrıca artan şikayetlerinize göre 3 ayda 1 kere lahana kürünü uygulayabilirsiniz.
Venöz Yetmezlik Kendiliğinden Geçer Mi?
Toplardamar yetmezliği olan venöz yetmezliği kendi kendine geçmez ve ayrıca ilaç tedavisi de etkili olmaz. Ancak buna rağmen tedavi edilmezse, hastalık gerilemez, aksine daha da ilerler.
Venöz Yetmezliği Nasıl Tedavi Edilir
Hastalığın şiddetine göre aşağıdaki tedavi yöntemleri uygulanır:
- Bacak damarlarınızdaki kan akışını iyileştirmek: Bacaklarınızı yüksekte (yukarıda) tutmak şişliği azaltabilir ve kan akışını artırmaya yardımcı olabilir. Kompresyon çorapları giymek de yardımcı olabilir. Düzenli egzersiz de kan akışını iyileştirebilir.
- İlaçlar: Damarlardaki kan akışını artıran ilaçlar, bacak ülserlerinin iyileşmesine yardımcı olmak için kompresyon tedavisi ile birlikte kullanılabilir. Aspirin ülserlerin iyileşmesine yardımcı olmak için de kullanılabilir. Böbrekler yoluyla vücuttan fazla sıvı çeken ilaçlar sıklıkla kullanılmaz. Ancak kalp yetmezliği veya böbrek hastalığı gibi diğer durumlar da şişlikle bağlantılıysa kullanılabilirler.
- Endovenöz lazer ablasyonu veya radyofrekans ablasyonu (RFA): Bu minimal invaziv bir prosedürdür. Bir tüp (kateter), ısıyı doğrudan etkilenen damara verir. Bu damarı kapatır. Damar kapandığında, bacakta daha az kan birikir. Genel kan akışı iyileşir.
- Skleroterapi: Bu, durumunuz daha ciddiyse kullanılabilir. Etkilenen damarlara bir kimyasal enjekte edilir. Kimyasal, damarlarda artık kan taşıyamayacak şekilde yara izine neden olur. Kan daha sonra diğer damarlar yoluyla kalbe geri döner. Vücut yaralı damarları emer.
- Ameliyat: Bu, ciddi durumlarda yapılır. Ligasyon, kullanılabilecek bir ameliyat türüdür. Etkilenen damar bağlanır, böylece kan artık içinden akmaz. Damar veya valfleri ağır hasar görmüşse, damar çıkarılacaktır.
Venöz Yetmezliği Hareketleri
Çoğu insan düzenli egzersizin sizin için iyi olduğunu bilir. Sağlıklı bir kiloyu korumaya, hastalık riskinizi azaltmaya ve hatta beyin fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olabilir, ancak egzersizin damarlarınız için de iyi olduğunu biliyor muydunuz? Egzersiz sadece sağlıklı dolaşımı ve kan akışını teşvik etmekle kalmaz, aynı zamanda formda kalmanıza da yardımcı olur. Obezite, varis ve örümcek damarlarının bir semptomu olduğu venöz yetmezlik için en büyük risk faktörlerinden biridir.
1. Yürüyüş
Uzun süre oturmak veya ayakta durmak venöz yetmezlik ve varis için büyük bir risk faktörüdür. Düzenli olarak uzun süre oturmak veya ayakta durmak, zayıf bacak dolaşımına neden olur ve damarlarınızın kanı kalbe geri götürmesini zorlaştırır. Sonuç olarak, kan bacak damarlarınızda birikebilir, bu da içinizdeki basıncı artırır ve damar duvarları ve kapakçıkları üzerinde baskı oluşturur. Zamanla, bu onları zayıflatır ve zarar verir, bu da venöz yetmezliğe yol açar.
İşyerinde sürekli oturuyor veya ayakta duruyorsanız, her yarım saatte bir dolaşmak için mola vermek kan dolaşımının iyi olmasına yardımcı olabilir. Yürüyüş, her yaştan ve zindelik seviyesinden insan için uygun, düşük etkili bir egzersizdir. Akşamın ilerleyen saatlerinde iş molanızda olsun, kısa, tempolu bir yürüyüş, yalnızca damarlarınızın sağlığı üzerinde değil, genel sağlığınız üzerinde de şaşırtıcı derecede olumlu bir etkiye sahip olabilir. Her gün sadece 30 dakika yürümek dolaşımı iyileştirir, bacak kaslarınızı güçlendirir ve esnetir ve sağlıklı kan basıncının korunmasına yardımcı olur.
2. Bisiklet
Bisiklete binme, damar sağlığı için faydalı olan başka bir düşük etkili egzersizdir. Düzenli bisiklet, eklemlerinizi olumsuz etkilemeden dolaşımı iyileştirebilir ve baldırlar gibi bacak kaslarınızı güçlendirmenize ve geliştirmenize yardımcı olabilir. Baldır kaslarını çalıştırarak, baldır kas pompasını geliştirirsiniz. Çalışmalar, baldır kaslarının zayıf pompa işlevinin venöz yetmezliği olan hastalarda semptomların giderek kötüleşmesine katkıda bulunabileceğini, ancak düzenli egzersizin bu kasları sağlıklı tutmaya yardımcı olabileceğini bulmuştur.
3. Yoga
Yoga, dolaşımı iyileştirirken zindelik seviyelerinin korunmasına yardımcı olarak tüm vücudu çalıştıran düşük etkili bir egzersizdir. Yoga, hafif esnemeleri güç ve esneklik arasında bir denge oluşturan çeşitli pozlarla birleştirerek, venöz yetmezlik ve varisli damarlarla ilişkili ağrı ve şişliğin bir kısmını hafifletmeye yardımcı olabilir. Egzersiz ve rahatlamanın ikili faydası, stres seviyeleri ve yüksek tansiyon üzerinde de olumlu bir etkiye sahip olabilir. Yoga, venöz hastalığı iyileştirmez veya önlemez, ancak kan akışını ve dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olarak semptom yönetimi için faydalı olabilir. Hangi yoga pozlarının sizin için yararlı olabileceğini ve varsa kaçınmanız gerekenleri belirlemek için önce doktorunuzla konuşun.
4. Yüzme
Araştırmalara göre yüzme, yaş veya zindelik düzeyi ne olursa olsun genel sağlık ve zindeliği artırmak için bir numaralı en iyi egzersizdir. Yüzme, eklemleri, kasları ve damarları stres veya yaralanmadan koruyan suyun destekleyici yüzdürme özelliği nedeniyle artritli veya düşük hareket kabiliyeti olanlar için özellikle harikadır. Bacaklar, kollar, omuzlar ve karındaki kas grupları aynı anda devreye girerek hastaların diğer egzersizlerin üretebileceği gerginlik olmadan kaslarını güçlendirmelerini ve inşa etmelerini sağlar. Yüzme ayrıca dolaşımı iyileştirir ve daha sağlıklı damarlar için düşük etkili harika bir kardiyo egzersizi sağlar.
5. Bacak Kaldırma
Bacak germe ve bacak kaldırma hareketleri, venöz yetmezliğe bağlı rahatsızlığı ve şişmeyi azaltırken vücudun kan akışını kalbe geri yönlendirmesine yardımcı olabilecek bir egzersizdir. Bacak germe hareketleri herhangi bir özel ekipman gerektirmez ve bacak kaslarını güçlendirmek ve dolaşımı iyileştirmek için her yerde yapılabilir. Yere düz bir şekilde yatın ve her seferinde bir bacağınızı kaldırın, yavaşça indirin ve egzersizi diğer bacağınızla tekrarlamadan önce birkaç saniye havada tutun.