Kum Dökme Bitkisel Tedavisi

Kum dökme, diyet veya yaşam tarzındaki değişiklikler nedeniyle günümüzde yaygın bir rahatsızlıktır. Bir toplumda insanların %10’unun hayatında en az bir kez kum döktüğü belirtilmektedir. Günümüzde hastanın böbreklerinde fark ettiği bazı belirtiler sonucunda yapılan idrar tahlilinde hastalığın varlığı anlaşılabilmektedir.

Bu analizde kum dökme durumunda idrarda eritrositler ve lökositler gibi kan hücreleri görülebileceği gibi bazı kristaller de bulunabilir. Belli semptomları olan ve dökülen kum olduğu anlaşılan hastaya genellikle antibiyotik ve ağrı kesici başlanması gerekir. Bu hastalar hastanenin üroloji servislerinden hizmet almalıdır.

Kum dökme erkeklerde kadınlara göre daha yaygındır. Ailede bu durumun olması veya görülme eğilimi kumun dökülme riskini artırabilir. Kum dökmede beslenme ve yaşam alanının etkisi büyüktür. Yüksek dağlık bölgelerde ve kuraklık olan bölgelerde daha sık görüldüğü ve bu durumda dağlık alanların bolluğu nedeniyle Türkiye’nin doğu bölgesinde batıya göre daha fazla görüldüğü tespit edilmiştir.

 

Kum Dökme Nedir?

Kum Dökme Nedir
Kum Dökme Nedir

Kum dökme, fosfat, sistin ve oksalat gibi kristallerin vücut sıcaklığında idrarda çözünememesi ve idrarda parça parça katı halde kalmasıdır. İnsan vücudunda idrar sistemi, idrarın böbreklerden ince idrar kanalları vasıtasıyla idrar kesesine taşınması ve vücuttan atılması şeklinde çalışır.

Böbreklerden idrar kesesine giden idrarda kum veya taş varsa idrar ince idrar kanallarından kolayca geçemez ve orada birikmeye neden olur. Bu birikim sonucunda böbreklerde şişlik meydana gelir ve bu şişlik şiddetli ağrılara, bazen bulantı ve kusmaya neden olur. Oluşan taş ince idrar kanallarına doğru inmeye başladıkça ağrı vücutta daha da yaygınlaşır ve idrar yapma isteği daha sık hale gelir.

Bu süreçte idrar rengi koyulaştıkça idrarda kan olma ihtimali de vardır. İdrar yaparken yanma hissi oluşabilir. Kum dökme veya taş düşürme durumlarında hissedilen ağrı genellikle çok şiddetli olduğu için hastalar hastaneye başvurur ve bu duruma renal kolik denir. Renal kolik, acil servislerde sıklıkla karşılaşılmakta ve hatta acil servislerde en sık görülen üriner sistem bozukluğu olduğu söylenebilir.

Bu idrarda çözünmemiş halde kalan kristallerin boyutu önemlidir. Kristaller ne kadar büyük olursa, idrarla atılması o kadar zor olur. Bu gibi durumlarda idrarın tutulması çok sakıncalıdır çünkü idrarda çözünmemiş halde kalan küçük kristaller bekleme süresi boyunca dibe çöker ve birbirleriyle kaynaşarak daha büyük kristaller haline gelirler.

Atılamadığı sürece böbreklerde sürekli yüksek şiddette bir ağrı hissedilir. Bazı kişilerde böbrek kumu dökülürken böyle bir ağrı hissedilmeyebilir.

Kum Dökme Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Kum Dökme Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Kum Dökme Bitkisel Tedavi Yöntemleri

 

  • Düzenli olarak kekik çayı içmek, böbreklerde kum oluşumunu engeller ve kum dökerken ortaya çıkan sancıyı hafifletir.
  • Düzenli ve ölçülü miktarda tüketilen ardıç meyvesi kum oluşumunu önleyecek ve kum dökmeyi kolaylaştıracaktır.
  • 1 bardak turşu suyu ile kum dökme sancısını giderebilirsiniz. Ancak turşunun sirke ile hazırlanmış olması gereklidir.
  • Sarımsak, idrar yolları enfeksiyonları temizler ve böbreklerde oluşan kum ve taşın atılmasına yardımcı olur.
  • Düzenli olarak günde 2 fincan yeşil çay içerek kum dökmeyi rahatlatabilirsiniz.
  • 2 yemek kaşığı elma sirkesini iki litre suyun içine ekleyip tüketmek de kum ve taşlardan kurtulabilirsiniz.
  • Kuşburnu ezmesi ya da kuşburnu çayı kum veya taşları idrar yoluyla atılmasını sağlar, kum dökme sancısını giderir.
  •  ılık suyun içerisine yarım limon suyu ekleyin ve 10 gün boyunca her sabah aç karnına bunu için. Böbreklerde oluşan kumları ve idrar yolları enfeksiyonlarını temizler.
  • Böbreklerdeki taş ve kumu ve idrar yolu enfeksiyonlarını temizlediği bilinen maydanoz suyundan yardım alabilirsiniz.
  • 15 gün boyunca avokado yaprağından hazırlanan bitki çayını içerek, kum dökme şikayetinizi hafifletebilirsiniz.

 

Kum Dökme Kaç Gün Sürer?

Kum Dökme Kaç Gün Sürer
Kum Dökme Kaç Gün Sürer

Kum dökme sancılı bir süreç olsa da 1-2 güne geçer. Doğru tedavi yöntemleri uygulanarak bu süreci iyi bir şekilde atlatabilirsiniz.

 

Kum Dökmeye Sıcak İyi Gelir Mi?

Kum Dökmeye Sıcak İyi Gelir Mi
Kum Dökmeye Sıcak İyi Gelir Mi

Vücut ısısını sıcak tutmak kum dökme sırasında yaşanan ağrıyı hafifletmeye yardımcı olacaktır. Bu sebeple, sıcak su torbasından yararlanabilirsiniz, ayaklarınızı sıcak suya batırabilirsiniz, çorap giyerek kendinizi sıcak tutabilirsiniz.

Yorum yapın