Ağız yaraları yani aft her yaştan kişinin karşılaştığı bir rahatsızlıktır. Ağzın içinde oluşan kırmızı, beyaz ve acı veren minik kabarıklıklar şeklinde görünür. Yemek yemekte ve bir şeyler içmekte zorluk yaşatabilir.
Ağız yaralarının oluşma sebepleri farklı konulardan oluşur. Dışarıdan yenen yemekler, iyi yıkanmamış besinler, kafein tüketiminin fazla olması, sigara içmek sebebiyle aft oluşumu görülebilir. Ayrıca mide veya ağızda oluşan hastalıkların habercisi olarak da ağız yaraları oluşabilmektedir.
Beslenme alışkanlıkları düzenlendiğinde veya evde bitkisel tedavi yöntemleri denendiğinde ağız içi yaraların düzeldiği gözlenmektedir. Hayatınızda yaptığınız değişikliklere rağmen aft oluşumunda azalma veya yok olma görülmüyorsa bir uzman görüşü almanız önemlidir.
Ağız yaralarına bitkisel çözümler;
Limon ve sirke bir miktar suyla ağızda gargara yapılabilir. Sadece gargara yapmak ve yutmamak önemlidir,
Bir bardak ılık suya eklenen bir tatlı kaşığı karbonat ile yapılan gargaranın da faydası görülmektedir,
Salatalarda maydanoz tüketilmesi veya bir miktar suda haşlanarak ezilmesi sonucu oluşan karışımın tüketilmesi de ağız içi yaraların iyileşmesini sağlar,
Bir tane karanfilin ağız içinde şeker gibi emilerek bir süre tutulması da faydalı olur,
Dut suyu veya şurubu günde bir bardak tüketildiğinde aft oluşumlarının yok edilmesinde çok etkili olmaktadır,
Ağız Yarasına Ne İyi Gelir Saraçoğlu
Ağız yarasına iyi gelen yöntemlerden Saraçoğlu’nun önerileri arasında, bir çay kaşığı taze limon suyu sıkılarak ağız içinde gargara yapılması yer alır. Bu durum biraz ağrıya sebep olsa da ağızda oluşan yaraların kapanmasında en etkili yöntemdir. Günde iki defa gargara yapılabilir.
Yoğurt otu kürü, bir tutam yoğurt oyunu bir bardak suda 5 dakika kaynatıp soğuyunca ağıza gargara yapılması da bir diğer etkili tariftir.
Papatya çayı günde bir fincan tüketildiğinde ağız içinde oluşan bakterilerin yok edilmesinde etkili bir bitkisel tedavidir.
Karadut Ağız Yarasına İyi Gelir Mi
Karadut ağız yarasına iyi gelen bitkiler arasındadır. Karadutu içecek olarak içmek veya gargara yaparak ağız içinde tutmak da ağız içinde bulunan yaraların yok edilmesinde etkili olmaktadır.
Karadut yapraklarının da bir bardak suyun içinde kaynatılıp gargara yapılması mümkündür.
Aft İçin Bitkisel Çözüm
Aft için bitkisel çözümler amacıyla bitki çayları, yiyecek ve içecekler veya gargara seçenekleri bulunur. Genelde b ve c vitamini eksikliği sebebiyle ağız içi yaraların oluştuğu bilinir. Bu sebepten portakal, mandalina, kivi, kuru yemişler ve yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi önemli olmaktadır.
Beslenmenize ve günlük öğünlerinize bu yiyecekleri ekleyerek hem dengeli beslenirsiniz hem de ağız içi yaraların oluşmasına engel olabilirsiniz.
Kekik çayı günde bir bardak olarak tüketildiğinde faydalı olur.
Tuzlu su ile gargara yapmak da aftların yok olmasını sağlar.
Ayva, elma ve muz yemek ağız içindeki yaraların geçmesini sağlayan sonuçlar elde edilmesini sağlamaktadır.