Astım, kronik (uzun süreli) bir akciğer hastalığıdır. Hava yollarınızı, ciğerlerinizin içine ve dışına hava taşıyan tüpleri etkiler. Astımınız olduğunda, solunum yollarınız iltihaplanabilir ve daralabilir. Bu, göğsünüzde hırıltı, öksürük ve sıkışmaya neden olabilir. Bu semptomlar normalden daha kötüleştiğinde buna astım atağı veya alevlenme denir. Peki, astımın bitkisel tedavisi nedir?
Astımın Bitkisel Tedavisi Saraçoğlu
Astımın kesin nedeni bilinmemektedir. Genetik ve çevreniz muhtemelen astımı olan kişilerde rol oynar. Astım tetikleyicisine maruz kaldığınızda astım krizi olabilir. Astım tetikleyicisi, semptomlarınızı tetikleyebilecek veya kötüleştirebilecek bir şeydir. Farklı tetikleyiciler farklı astım türlerine neden olabilir.
Alerjik astıma alerjenler neden olur. Alerjenler, alerjik reaksiyona neden olan maddelerdir:
- Toz akarlar
- Evcil hayvanlar
- Otlardan, ağaçlardan ve yabani otlardan gelen polenler
- Hamamböceği ve fare gibi zararlılardan kaynaklanan atıklar
Alerjik olmayan astıma, alerjen olmayan tetikleyiciler neden olur, örneğin;
- Soğuk havada nefes almak
- Bazı ilaçlar
- Ev kimyasalları
- Soğuk algınlığı ve grip gibi enfeksiyonlar
- Dış hava kirliliği
- Tütün dumanı
Mesleki astım, işyerinde kimyasalların veya endüstriyel tozların solunmasından kaynaklanır. Egzersize bağlı astım ise, fiziksel egzersiz sırasında, özellikle hava kuru olduğunda meydana gelir. Kısacası, astım tetikleyicileri her kişi için farklı olabilir ve zamanla değişebilir.
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu astım ve alerjik astımın bitkisel tedavisi için çeşitli kürlerden bahsetti. Saraçoğlu’nun önerdiği bitkisel tedavi yöntemlerini öğrenmek için okumaya devam edin.
Astımın Bitkisel Tedavisi İbrahim Saraçoğlu Kürü
Kaynar bir su bardağı suya birer tatlı kaşığı yaban kekiği ile sinirli ot ekleyerek yaklaşık 5 dakika demlemeye bırakın. Demlendikten sonra suyunu süzün ve içerisine herhangi bir tatlandırıcı ilave etmeden ve akşam yemeklerinden 2 saat sonrasında 1 su bardağı tüketin.
Peki, alerjik astım doğal yollarla nasıl geçer? Saraçoğlu, alerjik astıma karşı hastaların direnç kazanmak için ise, taze ısırgan çayını günde 1 defa içmelerini ve ayrıca sabah ve öğlen yemekleri öncesinde 1 tatlı kaşığı keçiboynuzu pekmezi tüketmelerini öneriyor.
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun yukarıda bahsedilen astım için önerdiği bitkisel tedavi yöntemlerine ortalama 2-3 ay kadar uyum sağlanması gerekir. Bu tedavi yöntemlerine ek olarak, astımı tetikleyen yiyecekleri tüketmekten kaçınılması tavsiye edilir.
Astıma İyi Gelen Şeyler Neler?
Astım ömür boyu süren bir durumdur. Astımı olan çoğu insanın iyi bir tedavi ve kendi kendine yönetim planı ile semptomsuz geçirmesi mümkündür.
Çocukken astım tanısı aldıysanız, özellikle astım hafifse, yaşlandıkça astımınız iyileşebilir veya tamamen kaybolabilir. Ancak bazı çocuklar astım semptomlarından ‘büyüyerek’ geçse de, semptomlar yaşamın ilerleyen dönemlerinde tekrar ortaya çıkabilir. Astımı tetikleyen herhangi bir şey tekrardan onları harekete geçirebilir.
Astım semptomlarını hafifletmeye yardımcı olan şeylerden de yararlanarak hastalığı kontrol altında tutabilirsiniz.
- 5-6 tane karanfili 1 su bardağı suyun içine atıp kaynatın. Kaynadıktan sonra suyunu süzün ve içine 1 kaşık bal ilave edip tüketin. Günde 2 kere elde ettiğiniz karışımı için.
- Yatmadan önce içilen ballı sıcak suyun akciğerlere iyi geldiği bilinir.
- Kafein astım semptomlarının hafiflemesine yardımcı olur. Bunun için günde üç fincan kahve ve günde üç bardak siyah çay tüketilebilir.
- Astım hastalarına iyi gelen besinler arasında soğan, acı kırmızı biber, maydanoz, portakal suyu, nane, yoğurt, ılık süt, rezene tohumu ve balık bulunmaktadır. Astımınız varsa, bu besinleri tüketmeniz, şikayetlerinizi azaltacaktır.
- Geceden birkaç tane kuru inciri suda bekletin ve ertesi gün incir suyunu ve incirleri aç karnına sabah tüketin.
- Uygun bir kabın içine bir miktar zencefil suyu alın. Üzerine aynı miktarda bal ile nar suyu ilave edip iyice karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı günde 2-3 defa tüketin. Başka bir seçenek olarak, bir kabın içine iki çorba kaşığı kuru çemen otu tohumu ile birer çorba kaşığı zencefil suyu ve balı alıp karıştırın. Elde ettiğiniz bu karışımı 1 gece suyun içinde bekletin. Bu suyu her sabah tüketin.
Astıma Hangi Ot İyi Gelir?
Astım, hava yollarını (ciğerlerimize hava taşıyan solunum tüpleri) etkileyen tıbbi bir durumdur. Zaman zaman astımlı insanlar nefes alıp vermekte zorlanırlar, çünkü ciğerlerindeki hava yolları ince bir kamıştan nefes almaya çalışmak gibi daralır. Diğer zamanlarda ise, nefesleri normaldir.
Astımın tedavisi yoktur, ancak genellikle iyi kontrol edilebilir. Astımlı çoğu insan sağlıklı bir yaşam sürdürebilir.
- Sıcak suya okaliptüs bitkisini atıp çıkan buharını solumanız nefes almanızı kolaylaştırır.
- Nefes almayı rahatlattığı bilinen lavanta çayından faydalanabilirsiniz.
- Ilık ballı limonlu su, boğazınızı yumuşatır, ayrıca nefes almanızı rahatlatır.
- Balgam söktürücü özelliği olan andız otu ile yapılmış çay içilebilir.
- Sıcak suya anason çiçekleri atıp 5 dakika demleyin. Demlenen bu çayı 1 fincan kadar içmeniz rahatlamanızı sağlayacaktır.
- Sıcak suya biberiye bitkisi atın ya da birkaç damla kadar biberiye yağı damlatın. Çıkan buharı solumanız, daha rahat nefes almanıza yardımcı olacaktır.
- Göğsünüzün yumuşamasına yardımcı olması için zencefil yapraklarından zencefil çayı yapıp içebilirsiniz.
- Son olarak, kırlangıç otu ve alıç bitkisi de astıma iyi gelir.