Kaplama Diş Ağrısına Ne İyi Gelir

Porselen veya zirkonyum kaplamalar, dişleriniz kırılmış, rengi bozulmuş veya hizaları bozuksa, gülümsemenizi geri kazanmanın ve kusurları gizlemenin mükemmel bir yoludur. Ancak hastaların prosedürü takip eden günlerde veya haftalarda hafif bir rahatsızlık hissetmesi nadir değildir. Bir diş kaplama prosedüründen sonra hafif bir rahatsızlık veya ağrı yaşanması yaygındır. İyi haber şu ki, düzgün yapıldığında tedaviden sonra kaplama diş ağrısı olmayacaktır.

 

Kaplama Diş Ağrısı Neden Olur?

Kaplama Diş Ağrısı Neden Olur
Kaplama Diş Ağrısı Neden Olur

Kaplama sonrası diş ağrısının iki ana nedeni vardır: mine kaybı ve yanlış ısırma. Ancak bu durum geçicidir ve genellikle hafif ağrı kesici ilaçlar ve diğer temel önlemlerle yönetilebilir.

 

Mine Kaybı

İlk ve en belirgin neden diş minesinin kaybıdır. Kaplamanız yerleştirilmeden önce, dişlerin geri kalanıyla aynı hizada olması için diş hekiminin yaklaşık 0,5 mm kalınlığında kesmesi gerekir. Bu, altta yatan sinir stresli olduğu için kısa süreli duyarlılığa neden olabilir.

İlk hassasiyet geçtikten sonra, siniri kaplayan daha az mine olduğundan bir dereceye kadar sıcak veya soğuk hassasiyeti yaşayabilirsiniz.

 

Uygunsuz Isırık

Kaplamalardan sonra hassas dişlerin diğer önemli nedeni yanlış ısırmadır. Bir kaplamanın takılması birkaç gün sürebilir. Uygun olmayan ısırık, tahrişe ve artan hassasiyete neden olabilir, ancak bu sorun genellikle birkaç gün sonra kendi kendine düzelir.

Isırığınızı hizalamakta zorluk çekiyorsanız, diş hekiminizle konuşun. Birkaç küçük düzeltme ile sorunu çözebilirler.

 

Kaplama Olan Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Kaplama Olan Diş Ağrısına Ne İyi Gelir
Kaplama Olan Diş Ağrısına Ne İyi Gelir

Kaplama diş ağrısına ne iyi gelir evde diye soracak olursanız, kaplama diş tedavisi sırasında anestezi uygulanır. Anestezi etkisi geçince ağrı hissedilmesi oldukça normaldir ve geçici bir durumdur.

Kaplama olan diş ağrısı ile başa çıkmak için evde buz kompress yapabilirsiniz. Bunun için bezin içerisine birkaç buz küpü koyup yanağınızın üzerine saatte bir 10 dakika uygulayabilirsiniz.

Diş ve diş eti hastalığına iyi gelen tuzlu su ile gargara yönteminden yararlanabilirsiniz. Ağrıyı hissettiğiniz anda 1 bardak suya 1 yemek kaşığı tuz ekleyip, bu suyla gargara yapabilirsiniz.

Tüm bunlara ek olarak, karanfil çiğnemek veya ağrılı bölgeye pamuk yardımıyla karanfil yağı sürmek de işe yarayacaktır. Hangisini tercih etmek size kalmış.

 

Kaplama Altındaki Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Kaplama Altındaki Diş Ağrısı Nasıl Geçer
Kaplama Altındaki Diş Ağrısı Nasıl Geçer

Kaplama dişim ağrıyor ne yapmalıyım diyen bir kişiye ağrının ne zaman ve nasıl olduğu sorusu sorulmalıdır. Eğer yemek yerken dişi ağrıyorsa, kaplamanın yerinden oynayıp oynamadığına bakılmalıdır. Geçici diş kaplama yapıştırıcısı ile yapıştırılmışsa, çiğneme esnasında hareket edeceği için sızlama hissedilebilir. Ancak dişi sağlam bir şekilde yapıştırdıktan sonra bu durum ortadan kalkacaktır.

Bunun haricinde, yapıştırıcı ile alakalı bir durum değilse, diş kökünde enfeksiyon olduğundan şüphelenilmelidir. Bunu anlamak için ise, röntgen ve klinik bir muayene yapılır ve duruma göre, kanal tedavisi yapılarak sorun çözülür.

 

Kaplama Diş Sonrası Bakım Nasıl Olmalı

Kaplama Diş Sonrası Bakım Nasıl Olmalı
Kaplama Diş Sonrası Bakım Nasıl Olmalı

Kaplama diş tedavisi sonrasında diş hassasiyeti yaygındır, ancak herkesin deneyimi farklıdır. İşte yaygın geçici etkilerden birkaçı:

  • Sıcaklık hassasiyeti: En yaygın etkiler, büyük ölçüde mine kaybına bağlı olarak sıcak veya soğuk hassasiyeti içerir.
  • Ağrıyan diş etleri: Dişleriniz biraz rahatsızlık hissedebileceği gibi diş etleriniz de birkaç gün ağrıyabilir.
  • Konuşma zorlukları: Yeni bir kaplama, beyniniz değişen diş boyutuna ve şekline uyum sağladığı için konuşmanızı birkaç gün etkileyebilir.
  • Artan tükürük: Yeni kaplama ile konuşmaya alıştıkça, birkaç gün daha fazla tükürük üretebilirsiniz.

Tüm bu etkilerin normal ve geçici olduğunu unutmayın. Tedaviden sonra  ağrı veya diş hassasiyetinden endişe ediyorsanız, rahatsızlığınızı en aza indirmek için uygulayabileceğiniz birkaç adım vardır.

  • Her yemekten sonra duyarsızlaştırıcı bir diş macunu ile dişlerinizi fırçalayın; diş hekiminiz bir tane önerebilmelidir.
  • Fıstık ezmesi, sert şeker, mısır koçanı gibi sert yiyeceklerden ve dişlerinize aşırı baskı uygulayabilecek herhangi bir şeyden kaçının.
  • Dişleriniz özellikle soğuğa duyarlıysa, birkaç gün oda sıcaklığında sıvı içmeyi düşünün.
  • Hassas dişleri tahriş edebileceğinden, birkaç gün aşırı tatlı ve baharatlı yiyecek ve içeceklerden kaçının.
  • Zorlayıcı çiğneme ve öğütme davranışlarından kaçının. Geceleri dişlerinizi gıcırdatıyorsanız bir ağız koruyucuya yatırım yapın.
  • Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz koyun ve rahatsızlığı ve şişliği en aza indirmek için ağzınızı günde üç defa çalkalayın.
  • Doktorunuzun önerisi ile Tylenol veya ibuprofen gibi hafif bir ağrı kesici ilaç alın.

Bu önlemler kaplama tedavisinden sonra yaygın olan hassasiyeti tamamen ortadan kaldırmasa da rahatsızlığı daha yönetilebilir hale getirmeye yardımcı olabilir.

Yorum yapın