Polip, vücudun bazı bölgelerinde büyüyen küçük bir yumru veya nodüldür. Nodüller ise kaynaklandıkları organ içinde büyüme eğilimindedir. Kistler, sıvı ile dolu belirli nodül türleridir. Adından da anlaşılacağı gibi bir endometriyal polip, rahim içinde bulunan doku olan endometriumdan kaynaklanır. Endometrial polipler rahim boşluğunun içinde büyür. Rahim ağzı polip, serviksin epitel hücrelerinden büyür ve genellikle serviksin ucunda uterusun dışında görülebilir.
Rahim Ağzında Polip Neden Olur?

Rahim ağzı polipleri daha çok birden fazla gebelik geçirmiş 20 yaşından büyük kadınlarda görülür. Çoğu rahim ağzı polip ilk olarak bir pelvik muayene sırasında anlaşılır.
Rahim ağzında oluşan poliplerin kesin nedeni bilinmemektedir. Olası nedenler şunlardır:
- Serviksteki kan damarlarının tıkanması
- Rahim ağzı enfeksiyonu veya kronik (uzun süreli) iltihabı
- Östrojen seviyelerindeki artışa anormal tepki.
Rahim Ağzı Polip Belirtileri

Bazen polipler semptomlara neden olur. Bunlar genellikle adet gören kadınlarda düzensiz kanamalar ve menopoza girmiş kadınlarda yeni kanamalardır. Bazen de herhangi bir belirtiye neden olmazlar ve kadınlar varlığından habersizdirler.
Rahim ağzı polipleri doktor tarafından Pap Smear sırasında görülür, endometriyal polipler ise ultrasonda görülebilir.
Rahim Ağzı Polip Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorunuz size vajinal kanama veya akıntı gibi semptomlarınız, adet dönemleriniz, önceki smear sonuçlarınız ve geçmişteki jinekolojik sağlık sorunlarınız hakkında sorular soracaktır. Doktorunuz daha sonra, bariz polipleri aramak için vajinanıza bir spekulum sokmak ve servikal smear almak da dahil olmak üzere sizi muayene edecektir.
Ayrıca kanserli veya iyi huylu olup olmadığını kontrol etmek için poliplerden biyopsi adı verilen doku örnekleri alacaktır.
Saraçoğlu Rahim Polip Kürü

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu soğan suyu ile rahim poliplerine karşı mücadele edilebileceğini söylüyor. Bunun için Sarı kabuklu orta boy 1 tane soğanı dörde bölün ve kaynar 2 su bardağı klorsuz suda ortalama 5 dakika kaynatın. Karışım ılındıktan sonra öğlen ve akşam yemeklerinden önce birer bardak için.
Bu kürü adet bitiminden 7 gün sonrasında uygulayın. Uygulama sonrası 2.adeti görmeden 10 gün öncesinde 5-7 gün tekrar uygulayın.
Rahim Ağzı Polip Alınmazsa Ne Olur?

Endometriyal ve servikal poliplerin büyük çoğunluğu iyi huyludur, yani vajinal kanama ve hafif kramplar gibi basit semptomlar dışında herhangi bir zarara neden olmazlar. % 1 ila 3 oranında az sayıda polip habis olabilir ve kansere dönüşebilir.
Rahim ağzı poliplerin tedavi edilmesi gerekir. Tedavi edilmezse, polip büyüyebilir, kansere dönüşebilir. Ayrıca cinsel ilişki sonrası veya adet dönemleriniz arasında kanamalar görülebilir.
Rahimdeki Polip Kendiliğinden Düşer Mi?

Doktorunuz endometrial polip tanısı koymuşsa ve boyutları küçükse, kendiliğinden geçmesi beklenir. Tamamen kaybolup kaybolmadığını anlamak için rutin doktor ziyaretlerini aksatmayın.
Sizlerde değerli yorumlarınızı ve görüşleriniz biz ve diğer kullanıcılarımız ile paylaşabilirsiniz ♥