Boğazı mideye bağlayan tüp olarak bilinen yemek borusu birçok sebepten dolayı tahriş olmaktadır. Bu tahrişler göğsün ortasından aşağıya doğru inen bölümde ağrı ve yanma ile kendisini göstermektedir. Oldukça büyük sıkıntılara yol açan yemek borusu tahrişi yemek yemeyi bile önleyecek derecelere kadar gelebilmektedir.
Özofagus ülseri olarak da bilinen yemek borusu tahrişi oluşumu sindirim sistemini koruyan mukus tabakasının azalması ile beraber mide asidinin yemek borusu duvarlarına teması ile oluşan aşınma durumudur.
Tıbbi tedavisi bulunan bu rahatsızlık bitkisel ürünler ile de tedavi edilmektedir. Bitkisel yöntemler ile yapılan tedaviler daha kısa sürede ve daha kalıcı çözümler sunmaktadır. Yapılacak olan kürler ile tedavi sağlanmakta ve bir süre sonra bu rahatsızlık ortadan kaldırılacaktır.
Yemek Borusunda Yara Belirtileri
Yaşam kalitesini düşüren ve midede yanma ve ağrı ile kendini gösteren yemek borusu tahrişinin birçok belirtisi bulunmaktadır. Öncelikle göğüs bölgesinde yanık bir ağrıya sebep olan bu rahatsızlık sternumun aşağı kısmında da ağrı oluşturmaktadır. Bunların yanında aşağıdaki belirtiler görüldüğünde de gerekli tedaviye başlanmalıdır.
- İştah kaybı
- Karın ağrısı ve yanma
- Boğaz ağrısı
- Mide bulantısı
- Kusma
- Yutma güçlüğü
- Yutkunma güçlüğü
- Ağzın içine acı su gelmesi
- Ağızda ekşime
- Kilo kaybı gibi belirtiler yemek borusunun tahriş olduğunun göstergesidir. Tedavi edilmediği takdirde ortaya daha büyük sorunların çıkmasına sebep olmaktadır.
Yemek Borusundaki Yara Nasıl Tedavi Edilir?
Yukarıda sayılan belirtiler birçok kişide görülmektedir. Bu sorunları yaşayan bireyler büyük ağrı ve sıkıntılar çekmekte ve yaşam kaliteleri oldukça düşmektedir. Bu belirtileri taşıyan hastalar tedavi olmaya gittiklerinde öncelikle teşhis konması için hastanın geçmişi incelenir. Hastanın kullandığı ilaçlar, geçirdiği ameliyatlar ve aldığı tedaviler incelenmekte ve sorunun sebebine inilerek tedaviye başlanmaktadır.
Endoskopi ile yapılan tetkiklerde bu sorunun olması durumunda ülserden bir örnek alınabilir. Ya da hastaya ilaç verilerek röntgenine de bakılabilir. Tedavi başlangıcında ilk adım yeme içme alışkanlıklarının düzene koyulmasıdır.
Aşırı şekilde ilerlememiş vakalarda yeme içme alışkanlıklarından sonra antibiyotik tedavisine başlanmaktadır. Bununla beraber antifungaller tedavisi de uygulanarak da sorunun çözülmesi sağlanabilir.
İleri vakalarda ise doktor hastaları bir cerraha yönlendirerek ameliyat önerebilmektedir.
Yemek Borusu İltihabı Bitkisel Tedavi
Bitkilerin mucizevi içerikleri sayesinde hastalıklar kolaylıkla tedavi edilmektedir. Tedavi ederken bağışıklığı desteklemekte ve onarma yapmaktadır. Yemek borusu tedavisi için birçok bitki bulunmaktadır. Bu rahatsızlığı tedavi etmek için önerilen bitkiler:
1)Nane: Mideyi ve yemek borusunu rahatlatıcı ve ferahlatıcı etkiye sahip olan nane antioksidan özelliği taşımaktadır. Bu sayede yemek borusunu temizler ve ferah hissetmenizi sağlar.
Naneden kaliteli sonuç almak için içme suyunuza istediğiniz kadar yaş nane ekleyerek içmelisiniz. Yıkanmış yaş nane sayesinde mide ve yemek borusundaki sorunlar iyileşecektir.
2)Patates Suyu: 1 adet çiğ patates katı meyve sıkacağında sıkılarak elde edilen su içilmelidir. Yemek borusu yanmaları bu sayede kısa sürede geçecektir.
3)Bal: birçok hastalığa iyi gelen bal yemek borusu iltihabı için de önerilmektedir. Doğal antibiyotik olması dolayısıyla midede yanmaya neden olan bakterileri yok ederek yanma hissinin geçmesine yardımcı olmaktadır. Her sabah bir çak kaşığı bal yenerek bu hastalık iyileştirilebilir.
4)Elma Sirkesi: Mucize olarak bilinen ve hemen hemen her hastalıkta önerilen elma sirkesi mide yanmaları içinde önemli bir silahtır. Günde bir fincan sirkeli su içilerek bu soruna neden olan bütün bakterilerin yok edilmesi sağlanabilir. Hızlı sonuç verecek bir tedavi yöntemidir.
5)Zencefil: Birçok mide rahatsızlığına iyi gelen zencefil yemek borusundaki yanmalar için de önerilmektedir. Zencefil çayı içerek ya da yemeklerde baharat olarak kullanarak da tüketilebilir.
6)Rezene Tohumu: Rezene tohumu mide asidinin dengelenmesinde önemlidir. Bir tatlı kaşığı rezene tohumunu sıcak su ile demledikten sonra süzüp ılımasını bekledikten sonra tüketilebilir.
İbrahim Saraçoğlu Yemek Borusu İltihabı
Hastalıklara bitkisel tedaviler ile çözüm bulan doktorların başında Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu gelmektedir. Yıllardan beri bitkilerin gücü ile tedaviler uygulayan Saraçoğlu büyük ağrılara yol açan yemek borusu iltihabı için de önemli tedaviler uygulamaktadır.
Bu sorun için bulunmaz bir nimet olarak havucu gösteren Saraçoğlu havuç suyu içmenin bu hastalığı ortadan kaldırabileceğini belirtmektedir. Bir fincan havuç suyu bu hastalığı iyileştirmek için en doğru sebze olarak bilinmektedir.
Özellikle akşam yatmadan önce taze sıkılmış 100-150 milim havuç suyu içmek hem mideyi hem de yemek borusu ağrılarını ortadan kaldıracaktır. Bu şekilde yapılan tedaviler başarılı sonuçlar vermektedir.