Karında sıvı birikmesine asit denir. Karaciğer hastalıkları, kanser, kalp ve böbrek yetmezliği gibi hastalıklar asit gelişimine neden olabilir. Karında asit birikmesi probleminden muzdaripseniz ya da yakın çevrenizde bu şikayeti olan kişiler varsa, sizler için oldukça faydalı bu içeriğimize göz atmanızı tavsiye ederiz.
Karında Su Toplanması Nasıl Geçer?
Asit tedavisi altta yatan hastalığa göre farklılık gösterir. Karaciğer sirozu, kalp yetmezliği ve böbrek yetmezliği gibi durumlarda diyette tuz ve sıvı alımı sınırlandırılarak ve gerektiğinde diüretik ilaçlar kullanılarak düzelme sağlanabilir. Günlük tuz alımı 2 gr’a düşürülerek tuz kısıtlaması yapılır. Normal bir günlük diyette, yemek tamamen tuzsuz hale getirilerek normal ekmek yiyerek günde 4 gr tuz alınır.
Ekmek de tuzsuz ise bu miktar 2 gr civarına düşer. Bu nedenle asit tedavisinde uygulanacak diyette hem yemek hem de ekmek tuzsuz olmalıdır. Hastanın tuzsuz bir diyete uyup uymadığı idrarla atılan sodyum miktarı ölçülerek anlaşılabilir. Bazı durumlarda biraz daha fazla tuz alımına izin verilebilir ancak buna hastayı takip eden doktor karar verecektir. Tuz kısıtlaması ve yatak istirahati ile yeterince tedavi edilemeyen hastalarda tedaviye diüretik ilaçlar eklenir.
Etkili ilaç tedavisine rağmen bir hafta içinde 1 kg veya daha fazla kilo kaybı sağlanamazsa ‘tedaviye dirençli asit’ olarak adlandırılır. Bu durum karaciğer sirozu olan hastaların yaklaşık %15’inde görülür ve yaşam beklentisini kısaltan önemli bir bulgudur. Bu gibi durumlarda parasentez ile bir seferde 5-10L asit boşaltılarak hasta rahatlar.
TIPS (Transjugular intrahepatik portosistemik şant) ve karaciğer nakli, tedaviye dirençli karaciğer sirozu hastalarında uygulanabilecek diğer tedavi yöntemleridir. TIPS’de yapılan işlem boyundaki toplardamarlardan girilerek hepatik ven ile portal ven arasına karaciğerden geçirilen stent yerleştirilerek hepatik vene ulaşmaktır. Bu şekilde portal basıncı düşürülür ve asit hızla geriler.
Karaciğer transplantasyonu, refrakter asitli karaciğer sirozu olan hastalar için son seçenektir. Medikal tedaviye yanıt vermeyen kalp yetmezliğine uygun durumlarda asit ilişkili hastalarda kalp nakli çözüm olabilir.
Karında Sıvı Birikmesi Bitkisel Tedavi
Karında asit birikmesi şişkinlik ve karın ağrısı gibi şikayetleri beraberinde getirir. Bu sebeple, şişkinliğe neden olacak besinleri tüketmekten uzak durulmalı ve mideyi rahatlatan besinler tercih edilmelidir.
Karında sıvı birikmesi tedavisi için Saraçoğlu vişne suyu içilmesini öneriyor. Bunun haricinde, başka bir kür tavsiyemiz daha var. Uygun bir tencerenin içine 1 tane yıkanmış ve doğranmış kerevizi, yıkanmış 1 çay bardağı nohutu ve yıkanmış yarım demet maydanozu elinizle koparıp atın. Kaynamaya bırakın ve nohut piştikten sonra ortaya çıkan karışımın suyunu ılık halde ve aç karnına için. Bu kürün her seferinde tazesini hazırlayıp tüketin.
Karında Su Toplanması Tehlikeli Midir?
Karında sıvı toplanması karaciğer yetmezliği, karındaki sıvıda enfeksiyon veya siroza neden olabilir. Bu hastalıkların ise, ölüm riski yüksek olduğundan tehlikeli olarak kabul edilir. Erken tedavi edilmesi önemlidir.
Karında Sıvı Birikmesi Belirtileri
- Şişkinlik
- Karın ağrısı
- Kabızlık
- Nefes darlığı
- Hazımsızlık
- İştah kaybı
- Sık idrara çıkma
- Aşırı yorgunluk
- Sırt ağrısı